keresés a weboldalon

Holocaust – Gyászmegemlékezés a Zsinagógában (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Holocaust – Gyászmegemlékezés a Zsinagógában (Videó)

2012 június 04 - hétfő
A Holocaust 68. évfordulójára emlékeztek vasárnap a Zsinagógában, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség szervezésében. Az elhurcolt több mint 1200 városi – és környékbeli – zsidók közül alig 100-an tértek vissza a koncentrációs táborokból. A vasárnapi gyászünnepségen arra figyelmeztettek: Magyarországon ismét erősödik az antiszemitizmus. de elhangzott az is: Zalában ilyesmi nem tapasztalható, ellenkezőleg: a megyei önkormányzat támogatásával évek óta tart a zsidó temetők felújítása, és Zalaegerszeg városával is kifogástalan a zsidó hitközség kapcsolata.

„A rossz győzelméhez nem kell más, csak az, hogy a jók ne tegyenek semmit” – Edmund Burke angol író, filozófus idézete fogadta a Zsinagógában a Holocaust-megemlékezésre érkezőket. És – a karzatról alálógatott fehér szalagokon – a zalaegerszegi áldozatok névsora – 1200 név áll rajtuk. A hitközség elnöke, Siklósi Vilmos emlékbeszédében a Horthy-rendszer restaurációjának és az antiszemitizmus megerősödésének veszélyére figyelmeztetett, miközben édesanyja naplójából idézte föl családja személyes emlékét.

Köszöntőjében a Zala megyei közgyűlés alelnöke, Nagy Kálmán elmondta: a megyei önkormányzat azzal is kifejezi együttérzését és tiszteletét, hogy jelentős összegekkel támogatja a zalai zsidó temetők felújítását, hiszen sok településen egyedül a temető emlékeztet arra, hogy ott valaha zsidók is éltek.

Schönberger András főrabbi aggasztónak nevezte, hogy az egyre tapinthatóbb antiszemitizmus ellen egyetlen kormánypárti politikus sem emel szót. Annak az aggodalmának adott hangot, hogy a zsidóknak újra menniük kell az országból.

Siklósi Vilmos, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség elnöke szerint kormányzati szinten nincs antiszemitizmus, ugyanakkor nagy veszélyt jelent, ha akár csak egyetlen ember fejében is felélednek az ordas eszmék.

Siklósi Vilmos a zalaegerszeg.hu-nak elmondta azt is: a városban az elmúlt években új, és pozitív kapcsolat alakult ki az önkormányzat és a zsidó hitközség között. Ezt megerősítette Gyutai Csaba polgármester is. Felidézte, hogy egészen az I. világháborúig a zalaegerszegi zsidóság a város megbecsült közössége volt, és a más hitűekkel közösen fáradoztak szűkebb pátriájuk felvirágoztatásán. A fokozódó üldöztetés, majd a Holocaust után az elmúlt tízegynéhány évben új kapcsolat alakult ki, amelyben a megkülönböztetés helyett ismét azon van a hangsúly, hogy: „mi” – mi, együtt, minden megkülönböztetés nélkül tegyünk meg mindent Zalaegerszeg felemelkedéséért – mondta Gyutai Csaba.

A gyászünnepség után Gyutai Csaba a Zsinagóga galériáján koszorút helyezett el a zsidó mártírok emléktáblájánál – majd a Zsidó temetőben és az előtte álló emlékműnél tartottak koszorúzást.

yr/E.K.

Fotó: Seres Péter

Nézze meg a képgalériát!

Tartalom megosztása: