keresés a weboldalon

Madarak és fák napja (Diákújság pályázat)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Madarak és fák napja (Diákújság pályázat)

2012 május 30 - szerda
„… évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében.” Ez az idézet Herman Ottótól származik, aki természettudományos munkássága mellett a magyarság hagyományos műveltségét, népi mesterségeit is kutatta és leírta. Ő alapozta meg a tudományos madárkutatást Magyarországon a Magyar Ornitológiai Központ megalapításával. Herman Ottó javaslatára 1906 óta a természet ünnepeként tartjuk számon május 10-ét. Azóta hazánkban minden év május 10-e a „Madarak és fák napja”.

Az ökováros környezetvédelmi jeles napok következő programja ez volt. Társaimmal elhatároztuk, hogy mi is jelentkezünk a Gébárti-tavon megrendezésre kerülő természetismereti akadályversenyre.

Előzetes feladatként madáretetőt kellett készítenünk, amit a helyszínen ki is állítottak.  Tizenkettő csapat jutott a döntőbe, ahol az 5-6 és a 7-8. évfolyamosok külön versenyeztek.

Nagyon sokat tanultunk, szünetekben az iskola folyosóján lévő madaras tablókat nézegettük, kirándulásaink során pedig nyitott szemmel figyeltük a körülöttünk élő növényeket, állatokat.

Szerencsére a verseny napján napsütés fogadott minket. Az igazgató bácsi és Eszter néni köszöntője után elkezdődött a nagy csata.

Az állomásokon ügyességi és elméleti feladatok vártak bennünket, amiket egy térkép segítségével kellett megtalálnunk. A mocsárjárás, a lajhármászás és a célba dobás kellő ügyességet kívánt tőlünk. A többi három állomáson keresztrejtvény, betűrejtvény, madár -és növényfelismerés játékosan mérte fel a tudásunkat.

A verseny végén kellemesen elfáradva vártuk az eredményt. Nagy örömünkre az első helyen végeztünk. Iskolánk hatodikosai a legtöbb pontot érték el. Így az Öveges József ÁMK csapatai az összesített versenyt is megnyerték. Jutalmunk egy Magnolia fa volt, amit az iskola bejáratánál ültettünk el közösen. Senki nem maradt ajándék nélkül, mindenki ökofüzetet kapott, s az első három helyezett, az iskolánk tanulója, Bakó Bálint által tervezett pólót is hazavihette.

A mi csapatunk nagyon jól érezte magát, s reméljük, hogy lesz folytatása ezeknek a versenyeknek.

Kovács Ákos
Öveges József ÁMK 7.a

Tartalom megosztása: