keresés a weboldalon

Vizes fejlesztések (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Vizes fejlesztések (Videó)

2012 május 03 - csütörtök
Aláírták ma azt a tervezői szerződést, amely a Zalavíz Zrt. szolgáltatási területén levő települések ivóvíz minőségének javítására, valamint a vízellátás fejlesztésére vonatkozik. A tervek szerint a projekt 3 év múlva fejeződik be, melynek eredményeként összesen 13 környékbeli település juthat egészségesebb ivóvízhez: köztük Bagod, Becsvölgye, Dobronhegy, Kávás és Zalaszentgyörgy.

Az EU-hoz való csatlakozás során Magyarország vállalta ivóvízminőségének javítását. Ennek megfelelően most célirányosan arról van szó, hogy a zalaegerszegi Önkormányzati Társuláshoz tartozó falvak ivóvízének arzéntartalmát az eddigi 50 milligramm/literről 10 mg-ra csökkentsék.

A többkörös előkészítést követően megvizsgálták az egyedi tisztítási technológiára épülő vízellátás lehetőségét, valamint ennek kiépítésének és üzemeltetésének módját. Amint azt Gyutai Csaba polgármester elmondta, a döntés eredményeként egy új, regionális rendszert hoznak létre, ami Zalaegerszeg nyugati vízbázisára épül.

A kistelepülések polgármesterei – köztük a becsvölgyei Magai Ágota – egyértelműen üdvözlik a döntést, mert anyagi helyzetüknél fogva erre a fejlesztésre összefogás nélkül, külön-külön nem futotta volna.

A tervezéssel megbízott cég többek között azt a feladatot kapta, hogy készítse el azt a dokumentációt, amely alapján összesen 60 km hosszú vízvezeték hálózat, egy napi 5 ezer m3 kapacitású víztisztító mű, valamint több víztorony illetve víztároló épülhet. A projekt előkészítésének összköltsége 135 millió forint, amely teljes támogatottságot élvez. Ez azt is jelenti, hogy az érintett településeknek nem kell a zsebükbe nyúlniuk.

V.N./B.P.

Fotó: Seres Péter

Nézze meg a képgalériát!

Tartalom megosztása: