keresés a weboldalon

Kilencedik csapás: A sötétség (Diákújság pályázat)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kilencedik csapás: A sötétség (Diákújság pályázat)

2012 április 23 - hétfő
,,Akkor ezt mondta az Úr Mózesnek: Nyújtsd ki kezedet az ég felé, és akkor olyan sötétség lesz Egyiptom földjén, hogy tapintani lehet a sötétséget! Mózes kinyújtotta kezét az ég felé, és sűrű sötétség támadt egész Egyiptomban három napig. Az emberek nem látták egymást, és három napig senki sem tudott kimozdulni helyéről. De ahol Izráel fiai laktak, mindenütt világos volt.

Ekkor hívatta a fáraó Mózest és azt mondta: „Menjetek, tiszteljétek az Urat, de juhaitok és marháitok ott maradnak! Még a családtagok is elmehetnek veletek.” Mózes azonban azt felelte: „Inkább neked kellene véres áldozatra és égő áldozatra valót adnod nekünk, hogy azt készítsük el Istenünknek, az Úrnak! Velünk fog jönni jószágunk is, nem marad itt egy fia sem, mert abból veszünk, hogy tiszteljük Istenünket, az Urat. Mert magunk sem tudjuk, míg oda nem értünk, hogy hogyan kell majd tisztelnünk az Urat.”
 
De az Úr megkeményítette a fáraó szívét, és nem akarta elbocsátani őket. Ezt mondta neki a fáraó: „Takarodj előlem! Vigyázz, ne kerülj többé a szemem elé, mert meghalsz, ha még egyszer meglátlak!” Mózes így felelt: „Jól mondod. Nem látsz engem többé!”

A választott bibliai szöveg témája a sötétség büntetése, a tíz csapás közül a kilencedik csapás. Az Úr három napos sötétséggel sújtja Egyiptomot.

Három bekezdésre van tagolva ez a rövidebb rész. Az első rész, amikor az Úr felszólítja Mózest, és sötétséget teremt egész Egyiptomban. A második bekezdés, mikor a fáraó elhívja Mózest, hogy tisztelje az Urat. A harmadik pedig, amikor a fáraó végül elküldi Mózest. A tagolás tartalmi tagolás, az első az Úr általi elhívás, a második már a fáraó parancsa, a tetőpont, Mózes ellent mond, és a végkifejlet. Mindhárom egység más-más témát ír le. A szöveg szókincse változatos, de nem túlságosan elrugaszkodott a ma használatos nyelvhasználattól, így a mai olvasó számára is könnyen érthető. A szóalakok sem a megszokott, nehezen értelmezhető bibliai, főként ószövetségi szövegelemek, a mondatok szintén világosak. Összetett, bővített mondatok, szép, egész tartalmi megfogalmazásban.

Megjelenik Isten alakja, mint a sötétség megteremtője, a mindenható, aki képes megváltoztatni az emberek gondolatait, megkeményíteni szívüket. Mózes, mint Isten hű szolgája, az Úr eszköze látható. A fáraó a keménykezű uralkodó. A sötétség képe felborítja az egyensúlyt. Mózes szembeszegül a fáraóval, a fáraó pedig tisztelettel fordul Isten felé.

A szöveg jelentése, hogy Istennek mekkora hatalma van, hogy a legnagyobb uralkodót is tiszteletre tudja sarkallni. A sötétség jelentheti a félelmet, a kiszolgáltatottságot, melyet a fáraó is érzett, vagy jelentheti az Istenbe vetett hit fontosságát. A sötétség jelentése nem egészen egyértelmű, és az utolsó sor egy harmadik, átvitt jelentést is ad a sötétségnek. ,,Mózes így felelt: Jól mondod. Nem látsz engem többé!” Ez a többértelmű mondat kíváncsivá tesz, elgondolkodtat. Találó befejezés.

Ész Viktória 11.b
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: