keresés a weboldalon

Mindszenty József egyházépítő tevékenysége (Diákújság pályázat)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Mindszenty József egyházépítő tevékenysége (Diákújság pályázat)

2012 március 28 - szerda
Mindszenty József példa a ma élő magyarság számára. Nem csak a hite, vallásossága ad erőt, hanem egyházépítő, kultúratámogató, szociális érzékenységről tanúskodó tettei is irányt mutatnak mindnyájunknak.

Szigorú, de egyben következetes munkája alatt számos plébániát és iskolát alapított. Fölépíttette a zalaegerszegi ferences templomot és kolostort, a Notre Dame nővérek házát és tanítónőképzőjét, elemi és polgári iskoláját; modernizálta a plébánia-épületet, szegények számára 34 főt befogadó szeretetotthont alapított, tanévenként szegény sorsú falusi fiúkról gondoskodott gimnáziumi tanulmányuk idején. 19 új templomot, 7 plébániaépületet, 9 misézőhelyet, 12 iskolát építtetett, s szervezte meg körülöttük a katolikus közösségek életét. Fontosnak tartotta az országos és helyi sajtót, igyekezett a katolikus szellemiséget érvényesíteni a zalaegerszegi és vármegyei újságokban. Mindszentynek mint prímásnak kötelessége volt a társadalmi élet erkölcsi vonatkozásainak segítő szándékú figyelése, jóakaratú bírálata. Vezetése alatt a magyar püspöki kar közös körleveleiben szóvá tette, ha a proletárdiktatúra felé haladó államvezetés megsértette a vallás- vagy lelkiismereti szabadságot, az iskolázás, a művelődés szabadságát; következetesen kiállt az alapvető szabadságjogok érvényesítéséért. Lelkiismereti kötelességének érezte, hogy a világban szétszóródott magyarokat hitükben és magyarságukban erősítse. Ezért intenzív lelkipásztori munkába kezdett, nyugat-európai városokban és búcsújáróhelyen fölkereste a magyarok sokaságát, hosszabb lelkipásztori útra indult Kanadába, az USA-ba, Dél-Amerikába, Dél-Afrikába, Ausztráliába, Új-Zélandba. A magyarok mindenütt lelkesedéssel és tisztelettel fogadták.

Mindszenty az irodalomban is nagyot alkotott, több jelentős műve jelent meg, mint például: „Egyházam és hazám”, „Emlékirataim”, „Hirdettem az igét”.

Nem véletlen tehát, hogy nevére még ma is emlékszünk. Mindszenty hatalmasat alkotott abban az időben, amiben élt, próbált ott jelen lenni és segíteni, ahol csak tudott. Magyarságérzete és hite soha, a legnehezebb időkben sem hagyták el őt. Szívén hordozta a hívek, az Egyház sorsát. Küzdött a hazáért, a népért és a hitéért, miközben történelmet írt tetteivel.

Farkas Viktória 11.a
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: