keresés a weboldalon

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

Zalaegerszeg címer
Hírek

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

2012 február 24 - péntek
Február 25. kilencedik éve a Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emléknapja – 1947-ben koholt vádak alapján ezen a napon tartóztatták le a szovjet megszálló hatóságok a Független Kisgazdapárt főtitkárát, Kovács Bélát – noha országgyűlési képviselőként védte mentelmi joga. A Szovjetunióba – munkatáborba – hurcolták, 1956-ban nyerte vissza szabadságát. Vele együtt a kommunizmus valamennyi áldozatára emlékeztek pénteken kora este Zalaegerszegen, a Gulag-emlékműnél.

A kommunista diktatúra Kelet-Európában, így Magyarországon a politikai elnyomás mellett azt is jelentette: százezreket deportáltak a szovjet kényszermunka-táborokba.

Az ünnepség szónoka, Ocsovay Grácián ferences plébános beszédében utalt arra: a kommunizmus rémségeinek voltaképp mindenki részese volt valamilyen módon, az áldozatok között pedig szép számmal voltak kommunisták is. Mindaz, ami nálunk és a világ más kommunista diktatúráiban történt, egyszerre tragikus társadalmi és személyes örökség.

A kommunizmus világszerte mintegy 100 millió áldozatot követelt; Magyarországról az ötvenes években 700 ezer embert hurcoltak szovjet munkatáborokba – közülük 300 ezren haltak meg.

Csávás Dóra és H. Horváth Gyula előadóművész ünnepi műsora után elsőként Gyutai Csaba polgármester gyújtott mécsest, majd mások is koszorút, virágot, mécsest helyeztek el a Gulag emlékműnél.

yr/E.K.

Fotó: Seres Péter

Nézze meg a képgalériát!

Tartalom megosztása: