keresés a weboldalon

A Rákóczi Szövetség ünnepélyes kiállítás-megnyitója (Diákújság pályázat)

Zalaegerszeg címer
Hírek

A Rákóczi Szövetség ünnepélyes kiállítás-megnyitója (Diákújság pályázat)

2012 február 20 - hétfő
A Rákóczi Szövetség (melynek iskolánkban is van tagszervezete) Zalaegerszegi Szervezete aktív közreműködésének köszönhetően 2012. február 6-án történelmi vándorkiállítás nyílt Zalaegerszegen a Polgármesteri Hivatal aulájában.

A kiállítás címe: Romhánytól Majtényig 1710-1711 (A szatmári békekötés és előzményei). A gyűjtemény a Hadtörténeti Intézet gondozásában született a Rákóczi-szabadságharc befejezésének múlt évi 300 éves évfordulója alkalmából. Eddig már Lengyelországban és Erdély több településén is bemutatták az értékes anyagot, hozzánk Nyíregyházáról érkezett.

Az ünnepélyes megnyitón számos prominens személyiség képviseltette magát, valamint több középiskolás diák is jelen volt a Rákóczi Szövetség helyi szervezeteinek képviseletében.

Elsőként Paál István, a Zala Megyei Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezetének elnöke mondott köszöntő beszédet. Ifj. Horváth Károly hangszeres, énekes előadása után a Mindszenty gimnázium tanulóinak az ünnepi műsora következett. Kárnics Borbála (10.b), Kalmár Ágnes (10.b) és Németh Réka (12.a) tolmácsolásában II. Rákóczi Ferencről szóló verses-prózai összeállítást hallhattunk.

A kiállítást megnyitó ünnepi beszédet Balaicz Zoltán alpolgármester úr tartotta. Részletesen és élményszerűen vitte végig a szabadságharc eseménytörténetét, méltatta Rákóczi nagyságát és példáját a mai magyarság számára. Kiemelte, hogy a város vezetősége örömmel támogatta a kiállítás Zalaegerszegre hozatalát, és biztosított helyet a Polgármesteri Hivatal aulájában.

A vándorkiállítás gazdag kép- és dokumentumanyaga február végéig tekinthető meg a városházán, azt követően ismét Lengyelországba szállítják.

Pahocsa Júlia 12.a

Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: