keresés a weboldalon

Büki Bettina: Egy jobb közösségért

Zalaegerszeg címer
Hírek

Büki Bettina: Egy jobb közösségért

2011 október 12 - szerda
A Közéletre Nevelésért Alapítvány úgy döntött, hogy az iskolai diákönkormányzatokban tevékenykedő tanárok és diákok számára közösségépítő tréninget indít. A fiatalságnak tartott első képzés alkalmára, április 15-én került sor.

Reggel nyolc órakor az Apáczai Csere János Általános Művelődési Központban kezdődött Kósa András szociológus, a Közéletre Nevelés Alapítvány kutatójának vezetésével. A zalaegerszegi középiskolákból és kollégiumokból érkezett 3-3 képviselő tapasztalhatta meg, milyen kívülről átlátni egy közösségi életet, feladatokból levonni a konklúziót és rájönni a működésképtelen közösségek hibájára. Kezdetben minden résztvevő bemutatkozással, valamint az iskolájában működő DÖK hatékonyságának bemutatásával kezdte. A diákok kifejtették, milyen programokat szerveznek iskolatársaik érdeklődésének felkeltése érdekében, valamint elmesélték, hogyan működik a diákönkormányzat egy gyűlése.

Ezután következtek a kommunikációs feladatok. Egyirányú, kétirányú, közvetlen, közvetett. Feladatunk volt lerajzolni az első dolgot, ami eszünkbe jut a barátok, szabadidő, DÖK, és álom témával kapcsolatban. Ezután párokba rendeződtünk és egy perc leforgása alatt kellett elmondanunk az ábrák jelentését. A párok kiegészültek 4-es csoportra, itt a feladat már a másik megismertetése volt. Az ismerkedést lezárva, egy képviselő mutatta be a többi három tagot a tömegnek.

A következő feladatokban az eszmecsere valamely készségünk elhagyásával történt. Névsorrendbe álltunk, de úgy, hogy nem beszélhettünk, és csak a mellettünk lévő emberrel cserélhettünk helyet. Ezután már megszólalhattunk, de nem nyithattuk ki a szemünket, így kellett egy körből négyzetet alkotni, valamint háromszög alakzatot felvenni. Volt olyan feladat is, ahol minden készségünket alkalmazhattuk, egy téma megvitatása közben, de az egyik csoport mindenkinek, a másik csoport csak a mellette ülőnek, a harmadik Y alakzatban, a negyedik csoport pedig csak egy középen lévőnek adhatott cédulát. Ebből a különböző kommunikációs nehézségekre derült fény. A képzés befejeztével mindenki hasznos tapasztalatokkal gazdagodott és várja a május 18-19.-i tréninget.

IFJÚJSÁG Zalaegerszegi Diákújság

Tartalom megosztása: