keresés a weboldalon

Emlékezés Keresztury Dezsőre

Zalaegerszeg címer
Hírek

Emlékezés Keresztury Dezsőre

2011 szeptember 07 - szerda
107 éve született és 15 éve halt meg Keresztury Dezső író, költő, irodalomtörténész, akadémikus. Zalaegerszegen járt elemi iskolába is, majd több évtizedes fővárosi és külföldi munkálkodás után 1969-ben ide tért vissza, és az apai házban élt és alkotott 1996-ban bekövetkezett haláláig. Az évforduló alkalmából kedd délután megkoszorúzták mellszobrát, amely a nevét viselő téren – az egykori Centrum téren – áll.

A keddi megemlékezésen az Ady Endre Művészeti Általános Iskola és Gimnázium valamint a Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjai válogattak verseiből – a Zrínyi Miklós Gimnázium nyugdíjas tanára, Kis-Kádi Géza pedig, miután méltatta pályafutását arról is beszélt: Keresztury Dezső nemcsak tudós volt – hanem bizony szerelmes is.

– Folyamatosan írt szerelmes verseket – mondta Kis-Kádi Géza. – Két múzsája is volt, az egyik első felesége, egy zongoraművésznő, a másik pedig Mara asszony, a második felesége. Egészen különös ráébredni arra, hogy ez az ember, akiről mindig mindenki azt gondolja, hogy bezárkózott a saját tudós világába, milyen mélységben nyílik meg szerelmes költészetében.

Az ünnepség végén megkoszorúzták az irodalomtudós-költő emlékművét, majd a Deák Ferenc Megyei Könyvtárban – a Keresztury Irodalmi Kör tagjai – ugyancsak felidézték munkásságának legfontosabb állomásait.

yr

Fotó: Seres Péter

Nézze meg a képgalériát!

Tartalom megosztása: