keresés a weboldalon

Kenyérszentelés, kenyérfesztivál augusztus 20-án (Video)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kenyérszentelés, kenyérfesztivál augusztus 20-án (Video)

2011 augusztus 22 - hétfő
Az augusztus 20-i megemlékezésekhez hozzá tartozik az új kenyér megszentelése is – a szertartást idén is a Jézus Szíve Plébánia kertjében rendezték meg, az ünnepi istentisztelet után.

Ünnepi beszédet a Pannon Tükör irodalmi folyóirat főszerkesztő-helyettese. Szemes Péter mondott, aki István király erőfeszítéseit méltatta az egységes, erős ország megteremtésében.

Az ünnepségen ott volt Németh János Munkácsy-díjas keramikus is – ő a művészek sajátos szemszögéből látja augusztus 20. jelentőségét, mindenekelőtt abban, hogy az államalapítás olyan gyökereket jelent, amelyek mindmáig éltetik a magyar nemzetet.

Az új kenyeret végül Ocsovai Grácián plébános áldotta meg; mielőtt megszegte volna, Gyutai Csaba polgármester keresztet rajzolt rá – majd a friss kenyérből mindenki kapott egy-egy falatnyi kóstolót.

Mindeközben a Göcseji Falumúzeumban megkezdődött a Falumúzeum napja, azon belül is a kenyérfesztivál. Idén valamivel kevesebb pékmester vagy kispékség vállalta a részvételt, mint korábban – de azért a fő szerep mégiscsak az új kenyéré volt.

Kemencében sült az igazi kovászos kenyér és a péklángos – a langali vagy langalló – de aki a modern táplálkozásra esküszik, az is megtalálta a kedvére valót a bio-kenyerek között.

Szombaton mutatták be Nagy Lajos könyvét „Mit üzennek a citerahúrok?” címmel – a kötet a Válicka Citerazenekar 35 éves történetét dolgozta fel – az együttes fellépett a 20-i ünnepi műsorban is.
 
Ezen a napon a gyerekek sem unatkoztak – egy fa hűvösében ismerkedtek azzal, hogyan is kell például nemezelni, és megpróbálkozhattak más népi mesterségekkel is. A rendezvényt kirakodóvásár és sok más színes program gazdagította, például Rakonczay Ágnes keramikus kiállítása, amit a Pajtagalériában lehetett megnézni.

yr/E.K.

Fotó: Seres Péter

Nézze meg a képgalériát!

Tartalom megosztása: