keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Falumúzeum napja: Mindenkit várnak a skanzenbe (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Falumúzeum napja: Mindenkit várnak a skanzenbe (Videó)

2011 augusztus 16 - kedd
Idén is várja programokkal a zalaegerszegieket augusztus 20-án a Göcseji Falumúzeum. Ezen a napon tartják ugyanis a Falumúzeum Napját, melyet Kenyérfesztivál is színesít majd. Az új kenyeret idén vasboldogasszonyi asszonyok és férfiak sütik majd.

Akárcsak az elmúlt 11 évben mindig, idén is várja az ünneplőket augusztus 20-án a Göcseji Falumúzeum. Délelőtt 10 órakor nyit a skanzen, ahol a kézműves játszóházak, munkabemutatók, kirakodóvásár és kulturális programok mellett természetesen az új kenyeret is kisütik majd mégpedig kemencében.

– A cél évről-évre ugyanaz: egy kicsit ráirányítani a figyelmet az ünnep kapcsán a falumúzeumra, illetve arra, hogy az új kenyér ünnepe alapvetően a népi hagyományos életnek, és a hagyományos munkaévnek az egyik kiemelkedő eseménye volt. Igaz, hogy Szent István napjához kapcsolódik, összekötötték államalapító királyunk ünnepével, ettől függetlenül az új kenyérből augusztus második felében ettek először, ekkor készült az új búzából az első kenyér. Mi ezt igyekszünk kihangsúlyozni – árulja el dr. Kostyál László, a Göcseji Múzeum igazgatója. – Ez az ünnep egyidős az új évezreddel múzeumunkban, 2001-ben rendeztünk első ízben Kenyérfesztivált a skanzenben.

Színpadi produkciókból sem lesz hiány augusztus 20-án a falumúzeumban. A műsort Alexander Horsch népzenész koncertje indítja, de fellép az Építők Vadrózsa Dalköre, a Zalai Táncegyüttes Fokla Gyermektánc csoportja, a Válicka Citerazenekar, és a Hétrét Együttes. Mindezeken túl a skanzenben mutatják be Nagy Lajos: Mit üzennek a citerahúrok? című könyvét, „Kezeim alatt a múltunk tovább éled” címmel pedig Rakonczay Ágnes keramikus munkáiból nyílik kiállítás.

– frau -/CS.M.

Tartalom megosztása: