keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Árat emelnek a beszállítók (?) (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Árat emelnek a beszállítók (?) (Videó)

2011 augusztus 11 - csütörtök
A gazdasági válság miatt több egészségügyi beszállító már jelezte, hogy árat emelnek – jelentette ki Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület Elnöke. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mekkora összegről van szó, de az biztos, hogy mindenféle többletköltség további próbatétel elé állítja a hazai egészségügyi intézményeket. Azoknak ugyanis – Csiba Gábor szerint – a jelenlegi helyzetben legalább 40-50 milliárdos tőkeinjekcióra lenne szükségük.

Tekintettel arra, hogy a kórházak a működésükhöz szükséges eszközöket önmaguk nem képesek előállítani, arra kényszerülnek, hogy ezeket szerződéses formában valamelyik cégtől, azaz a beszállítóktól megrendeljék. Közéjük tartozik egyebek mellett a Zala Megyei Kórházban havi 300 millióba kerülő szakmai anyag, ami alatt egyszer használatos eszközök sokasága értendő. Így pl. a kötszer, a kesztyűk, a vérkészítmények, s a protézisek. Továbbá ide sorolandó a lekötött szerződések szerinti karbantartás is. Hogy a kórház nagyfogyasztónak számít, jól érzékelteti, hogy a megyei kórház évi 10 milliárdos költségvetését csak a gyógyszerek ellentételezése másfél milliárddal terheli. Ezért – Csidei Irén főigazgató szerint – minden többletköltség beláthatatlan következményekkel járhat.

– Köztudott, hogy ez az ágazat veszteséget termel, s nem is keveset. A bevételek ugyanis korántsem fedezik a kiadásokat. Ha áremelés lesz, katasztrofális helyzettel kell számolnunk. Gondolom elég, ha csak azt említem, hogy a műtéteknél egyszer használatos eszközök egy év alatt több, mint 100 millióba kerülnek- mondta dr. Csidei Irén, a Zala Megyei Kórház főigazgatója.

A költségnövekedés mértékéről egyelőre nem lehet pontosat tudni, mert arról a kórházak érdekvédelmi szervezetei szeptemberben tárgyalnak a kormányzattal. Az azonban az egészségügyisek álláspontja szerint biztos, hogy hosszabb távú megoldást a struktúra átalakítása jelenthet.

VN/BP

Tartalom megosztása: