keresés a weboldalon

Bontják a Mérlegházat

Zalaegerszeg címer
Hírek

Bontják a Mérlegházat

2011 június 28 - kedd
Megdöbbenve tapasztalhatják a vásárcsarnokba igyekvők, hogy elkezdték bontani a Mérlegházat. Az épület tetőszerkezetét már elszállították a Lész kft. telephelyére, ott várja az újbóli felhasználást. Merthogy a tervek szerint csak egy időre kell nélkülözni a városképből a helyi védettség alatt álló Mérlegházat. Hogy miért született döntés a bontásról? Dékány Endre, a Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt. projektmenedzsere szolgált válasszal.

– A városrehabilitációs program egyik fő eleme, a belvárosi tehermentesítő út megépítése. A napokban eldőlt, hogy mintegy 630 millió forintból valósulhat meg a második ütem – tájékoztatott Dékány Endre. – A tehermentesítő út a felhagyott vasútvonal nyomvonalának felhasználásával valósul meg. A Budai Nagy Antal utcán keresztül jutunk majd ki az elkerülő útra, de fontos csomópont lesz a piac környéke is. A Munkácsy utcát kétirányúsítjuk a jobb közlekedés érdekében, a vásárcsarnok háta mögött pedig kanyarodósávokat alakítunk ki. Ezért volt útban a Mérlegház. Helyi védettség alatt álló épületről lévén szó, kértük és meg is kaptuk az önkormányzattól a bontási engedélyt.

A zalaegerszegi Mérlegház a XX. század első harmadában épült. Ebben foglalt helyet a hídmérleg, melyen a piacra érkező terményeket, állatokat mérlegelték. Mint Béres Katalintól, a Göcseji Múzeum történész, muzeológusától megtudtuk, fontos találkozási pont is volt a Mérlegház. Míg a mérlegelésre vártak az árusok, kitűnő alkalom nyílt az információcserére, az aktuális ügyek megtárgyalására.  

A tervek szerint jelenlegi helyétől nem messze újból felépítik majd a Mérlegházat az eredeti tetőszerkezettel. Funkcióját tekintve zenepavilon, esetleg presszó, cukrászda lehet a jövőben az egykori Mérlegház.

F.M.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: