keresés a weboldalon

Évértékelőt tartott a KISOSZ

Zalaegerszeg címer
Hírek

Évértékelőt tartott a KISOSZ

2011 június 07 - kedd
Megtartotta idei éves közgyűlését a Kereskedők és Vendéglátók Zala Megyei Érdekképviseleti Egyesülete. A rendezvény résztvevői az elvégzett feladatok ismertetésén túl többek között a belváros-rehabilitációs programjáról, a piactér átalakítási terveiről, valamint a kereskedelmi vállalkozások helyzetéről hallhattak ismertetőt.

Amint az a KISOSZ beszámolójából kiderült, gazdaságilag kevésbé kedvező évet tudhatnak maguk mögött. Az okok között egyebek mellett a pályázatok késedelmes elbírálását, valamint a pályázati pénzek határidőn túli kifizetését jelölték meg. Gondot okozott továbbá számukra, hogy az érdekképviseleti feladatokat érintő egyeztetések csak a kormányváltás után ősszel kezdődtek, amit nehezített, hogy az új kormány több intézkedésénél nem kérte ki a szociális partnerek véleményét. A nehézségek ellenére – az értékelés szerint – a szervezet eredményesen végezte tevékenységét, amit számos, sikeresen lebonyolított program fémjelez. Erről Tóthné Prenner Beáta, a szervezet elnöke a következőket mondta:

– Az Érdekképviseleti Szervezetek kapacitásának fejlesztése című pályázatunkon ingyenes szakmai továbbképzéseket indítottunk (és jelenleg is tart) vállalkozások, alkalmazottaik részére, továbbá érdekképviseleti vezetők, tisztségviselők részére az EU-s lobbi tevékenységről nyújtottunk értékes információkat.

E pályázat keretében 60 fő szerez ingyenesen tanúsítványt.  2010. év I. félévében Élelmiszer-és vegyi áru eladó, Bolti pénztáros önerős képzéseket bonyolítottunk le, és 1 csoport Munkaügyi Központ által támogatott Szakács OKJ-s képzést.  Tavaly II. félévben indult és az elmúlt hónapban tett vizsgát 4 Szakács és 5 Vendéglátó eladó a KISOSZ szervezésében.

A KISOSZ által szervezett rendezvényekről szólva az elnökasszony megemlítette még:
Előadást tartottunk tavaly a termékdíjjal kapcsolatosan. Vendéglátós fórumot szerveztünk 2 alkalommal, ahol a vendéglátást érintő kérdésekben egyeztettünk vállalkozókkal, majd véleményeket fogalmaztunk meg az Országos Szövetségünk felé, majd tovább a minisztérium felé. 2010. novemberében ismételten Kereskedelmi és Gazdasági fórumot szerveztünk az ÁFEOSZ-szal és a KASZ-szal közösen és szintén e két szervezettel együtt a hagyományosnak tekinthető Kereskedő bált is lebonyolítottuk. Továbbra is szervezői maradtunk a Zalaegerszegi ünnepi vásároknak (Karácsonyi, Húsvéti) és mellette az Önkormányzattal közösen karácsonykor Adventi Ünnepi műsorokat szervezünk a vásárba látogató közönségnek. Minden évben valami új programot és tömeget csalogató programot próbálunk szervezni, 2010-ben is rendkívül sikeres volt a Mikulás-felvonulás, ahol több 100 ember mikulás sapkában vonult végig a belvárosban. 2010. év végéig minden héten egy alkalommal működött ingyenes jogsegély szolgáltatásunk. Ezt a pályázatnak köszönhetően tudjuk biztosítani, amely finanszírozása év végével lejárt, befejeződött. Idéntől Dr. Jagasics József a KISOSZ-szal együtt felvállalta, hogy továbbra is havonta egy alkalommal fenntartja ezt a szolgáltatást teljesen térítésmentesen. Részt vettünk a Vendéglátó helyek minősítésében a Zala megyei Kamara felkérésére. A Védnöki Tábla minősítésben több KISOSZ tag is közreműködik. „Az év vendéglátó helye” versenyben társszervezőként vettünk részt már harmadik alkalommal. Az „év pincére” és az „év szakácsa” díjakat a KISOSZ alapította és díjazza. Folyamatosan részt veszünk Titkári értekezleteken, Országos Tanácsüléseken és az Operatív Testületi üléseken. A 2011-i országos választáson Nagy Zsuzsannát Operatív testületi tagnak választotta a közgyűlés, ahol az egész nyugat-dunántúli régiót képviseli.

A közgyűlés résztvevői az utolsó napirendi pont részeként megtárgyalták az egyesület 2010-es mérlegét és gazdálkodását, majd elfogadták az idei év költségvetését.

V.N.

Tartalom megosztása: