keresés a weboldalon

Egyszerű állam – konzultációsorozat Magyarországon

Zalaegerszeg címer
Hírek

Egyszerű állam – konzultációsorozat Magyarországon

2011 június 03 - péntek
A vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentéséről döntött a Kormány. A jogszabályok megalkotása előtt azonban kíváncsiak az érintettek véleményére, ezért egy konzultációsorozaton gyűjtik össze a megoldásra váró problémákat. Ennek megfelelően 28 hazai nagyvárosba látogatnak el a Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársai, hogy végül július 1-jén egy országos konferencián összegezzék a tapasztalatokat. A sorozat első állomása ma Zalaegerszeg volt, ahol Cséfalvay Zoltán államtitkár találkozott a vállalkozókkal és a sajtó képviselőivel.

Magyarországon a vállalkozások évente mintegy 3 ezer milliárd forintot költenek bürokráciára. Ez egyben azt is jelenti, hogy minden megtermelt 10 forintból egyet elvisz az adminisztráció, ami az európai uniós átlag háromszorosa – ismertette a tényeket Cséfalvay Zoltán. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára utalt arra, hogy egy vállalkozás adminisztrációs terhe évente átlagosan 3 millió forintra tehető. Hozzátéve, hogy a teher nagy része felesleges, túlzott kötelezettségeket ró a vállalkozókra, továbbá párhuzamos adatszolgáltatást vár el, miközben ésszerűtlen szabályozás betartására kötelez.
A bürokráciacsökkentés első lépéseit 2011. április 20-án fogadta el a kormány, melynek hatására 105 milliárddal csökkennek a vállalkozásokat sújtó terhek. A második, 400 milliárdos cselekvési terv kialakítását a nemzetgazdasági minisztérium vezeti, szoros együttműködésben a vállalkozókkal, a vállalkozói, illetve állami szervezetekkel és mindazokkal, akik fontosnak érzik, hogy mindennapi tapasztalataikkal hozzájáruljanak a bürokrácia csökkentéséhez.

Gyutai Csaba polgármester újságírók előtt úgy fogalmazott: Zalaegerszeg, már több lépést tett a vállalkozóbarát környezet kialakítása érdekében. Megemlítve többek között, hogy 1 milliós bevétel alatt a vállalkozóknak nem kell iparűzési adót fizetniük.

Mazzag Ferenc, a Zala megyei kereskedelmi és Iparkamara elnökeként üdvözölte a kormányzati kezdeményezést. Mondván, hogy erre a lépésre már korábban is szükség lett volna. Elsősorban azért, mert az átláthatatlan, értelmezhetetlen és fölösleges bürokrácia valamennyi vállalkozó hétköznapjait megkeserítette.
    
V.N.

Tartalom megosztása: