keresés a weboldalon

Vass Alexandr: Rettegett érettségi? – mi jöhet még?

Zalaegerszeg címer
Hírek

Vass Alexandr: Rettegett érettségi? – mi jöhet még?

2011 április 28 - csütörtök
Nap, mint nap találkozhatunk újabb és újabb törvényjavaslatokkal, változásokkal az oktatásban.
De most hirtelen egyik napról a másikra minden a feje tetejére állt. Rémhírek kezdtek el keringeni a 2013-as kötelező emelt szintű érettségiről kezdve a nyelvvizsgák elértéktelenedéséig.

Próbáljunk tiszta vizet önteni a pohárba! (bár ez nem az én dolgom lenne. J) Értesüléseim szerint bevezetésre fog kerülni a felsőoktatásba való bejutáshoz elengedhetetlen emelt szintű érettségi elvárása. A kormány fogja meghatározni, mely szakok, intézmények, milyen tantárgyból vagy tantárgyakból várnak el emelt szintű érettségit. Többletpontonként most az emelt szintű 40 pontot ér, a maximális pontszám 80 pont. Ezt a 40 pontot jövőre fel akarják emelni 50- re, ezzel is ösztönözve a diákokat az emelt szintű vizsga letételére. Továbbá a bejutási küszöb is feljebb kúszna 200-ról 240-re 2012-tõl.

Későbbi forrásban pedig már a 2014-es év szeptemberét jelölik. Az emelt szintű vizsgák aránya alacsony, kevés a magasan képzett felnőtt. Az oktatás nem lehet addig emelt szintű, amíg a tanárok nem rendelkeznek az emelt szintnek megfelelő tudással, ezért a változás először a tanárok képzésében indul majd el. Továbbá figyelembe akarják venni egy természettudományi tárgy két utolsó évi eredményét is. De az is várható, hogy drasztikusan lecsökken a választható érettségi tárgyak száma. Ez a szám jelenleg 191, de akár 30-35-re is redukálódhat, mivel vannak olyan tárgyak, melyekből alig néhányan érettségiznek csupán. Mindent összevetve változásokra lehet számítani, de senki nem tudja mikor.

Teljes a felfordulás a diákok életében, mindenkinek meghatározó a fakultáció választásánál, hogy kell-e emelt szinten vizsgáznia vagy sem az adott tárgyból. De az jelenleg biztosnak látszik, hogy az új rendszer bevezetése előtt legalább 2 év felkészülési időt hagynak a törvényhozók, így – ebből a szempontból legalábbis – senkit sem fog meglepetés érni.

Megjelent az IFJÚJSÁG Zalaegerszegi Diákújság 2. számában

Tartalom megosztása: