keresés a weboldalon

Szakmai napok a zeneiskolán: Felavatták az új zongorát

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szakmai napok a zeneiskolán: Felavatták az új zongorát

2011 április 17 - vasárnap
„Kis kezek – nagy mesterek”. Ezt a címet viselte a Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tehetséggondozó műhelye, melyet az idei évben a zongora tanszak részére szervezett meg az iskola vezetése. A szakmai nap bemutató órákkal indult, majd felavatták az intézmény új hangversenyzongoráját. A részletekről Győrffyné Könczöl Tímeát, a zeneiskola igazgatóját kérdeztük.

– Nagy hagyományuk van iskolánkban az ilyen szakmai napoknak, hiszen központi szerep jut az oktatásban a tehetséggondozásnak. Minden tanszakra igyekszünk odafigyelni, évente más-más tanszakon szervezünk szakmai napokat – tudtuk meg az igazgatónőtől. – Idén egy különleges apropója is volt a tehetséggondozó műhely megszervezésének. Sikerült beszereznünk ugyanis egy új hangversenyzongorát. Ennek avatójával kötöttük össze a tanszak szakmai napját.

Idén Eckhardt Gábor, Liszt-díjas zongoraművész vezette a zalaegerszegi zeneiskola tehetséggondozó műhelyét. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanárát gyakran hívják szakmai napokra, illetve versenyekre zsűrizni. Zalaegerszegen is járt már, és most is szívesen fogadta a felkérést.

– Nagyon szeretem az ilyen alkalmakat, mert személyesen is megtapasztalhatom, mennyire ügyesek és szorgalmasak a mai fiatalok – mondta elöljáróban Eckhardt Gábor. – Az oktató feladata összetett egy ilyen tehetséggondozó napon. Az első feladat: jókedvet csiholni. Aggódva ülnek ugyanis be a kollégák az órára, tartanak attól, hogy egy „magasabbról jövő valaki” majd azt mondja, hogy rosszul tanítottunk. Ez nincsen így, tehát fel kell oldani a kollégákat. Ezt követően a gyerekekben lévő feszültséget kell csökkenteni, és csak azután kezdődhet a munka érdemi része: megmutatni azt, hogyan lehet még jobban eljátszani az általa előadott darabot.

A Liszt-díjas zongoraművész tanácsait érdeklődve hallgatták tanulók és tanítók egyaránt. A zongora tanszék szakmai napja koncerttel zárult. Eckhardt Gábor és a zalaegerszegi zeneiskola egykori tanítványa, Nauratyill Zita avatták fel az intézmény Kawai zongoráját.

F.M.

Tartalom megosztása: