keresés a weboldalon

Barátságos küzdelem (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Barátságos küzdelem (Videó)

2011 április 15 - péntek
Történelemkönyvekből ismert csatajelenetek elevenedtek meg a Hűvös Kastély parkjában. Harcművészeti napon vettek részt a Liszt Iskolások. Szakemberektől tanulhattak olyan középkori harc nemeket, mint a kardvívás, az íjazás, vagy a baranta. Mindezt azért, hogy fejlődjön állóképességük és más szemszögből tekintsenek a középkori csatákra.

Élő történelem órának is tekinthető az a foglalkozás, amiben a liszt iskolásoknak volt részük. A Világfa hagyományőrző program keretén belül egy igazán izgalmas és aktív napot tölthettek el együtt a diákok. Legtöbben a kardvívást élvezték. A középkori magyar harcosoknak öltözött oktatók megmutatatták a kardvívás alapfogásait, de külön kitértek az ellenfél üdvözlésére és a tiszteletre is, amit habár „életre menő” küzdelemről van szó meg kell adni az ellenfélnek.

Molnár Gábor az Ősi Tűz Történelmi Egyesület képviseletében érkezett, hogy kollégáival életszerűvé tegyék mindazt, ami ma már történelem.

Külön érdekesség számba ment a baranta, ami szintén a középkori harcművészeti formák egyike. Zakács Örs a Göcsej Baranta Hadiszakkör vezetője olyan fegyveres és fegyver nélküli gyakorlatsorokat állított össze, amik fejlesztik a gyermekek kepeségeit. Lándzsától a karikás ostorig mindent kipróbálhattak.

A szakemberektől megtudtuk a különböző fegyvernemek és harcmodorok elsajátításának legfőbb hozadéka a reflexek fejlesztése és a két agyféltek összehangolása.

DZsu/

Tartalom megosztása: