keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Ultrahangos Konferencia (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ultrahangos Konferencia (Videó)

2011 április 14 - csütörtök
Ultrahangos továbbképzést és konferenciát tartottak a Zala Megyei Kórház tanácstermében. A képzés témája a magzati szívvizsgálat volt. A régió különböző városaiból érkezetek nőgyógyászok, azért, hogy a gyakorlatban is megismerkedhessenek a magzati szívvizsgálat leghatékonyabb módszereivel.

Magzati rendellenességek a terhességek három százalékánál fordulnak elő. Mindezt azonban még az anyaméhen belül, időben ki lehet szűrni. A legnagyobb kockázatot a babák szívbetegsége jelenti. A konferencián gyakorlati továbbképzést is tartottak a nőgyógyászoknak. Ultrahang segítségével ma Magyarországon hetven százalékban ki lehet szűrni a fejlődési rendellenességeket. A szívbetegségek diagnosztizálása azonban komoly kihívást jelent.

Dr. Vízer Miklósnak a PTE-ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docensének egyik fő tevékenysége a magzati ultrahang vizsgálat.
– A szív rendkívül nehezen vizsgálható, mert a magzat a méhen belül mozog a magzatvízben, a gerinc, ha úgy fordul pedig hangárnyékot ad, így sokkal nehezebb a pontos kép és diagnózis elérése.

A Magzati Kardiológiai Csoportot Dr. Kádár Krisztina hozta létre, aki kiváló szakemberek segítségével az ország minden területén tart továbbképzéseket.
– A magzati diagnózisnak azért van óriási jelentősége, mert ha időben felismerjük a szívhibákat, akkor tervezetten tudjuk a szülést ott vezetni, ahol erre a legfelkészültebbek, mint például egy egyetemi centrumban -mondta a doktornő.

A helyes diagnosztikához megfelelő műszerekre és jól képzett szakemberekre van szükség.
Zalaegerszegen három nőgyógyász rendelkezik a legmagasabb C fokozatú vizsgával. A Zala Megyei kórház ultrahang laboratóriuma invazív diagnosztikai központként működik- tudtuk meg Vajda György osztályvezető főorvostól

A megyei kórház a vizsgálati számok növekedése miatt és a pontosabb diagnózis érdekében, egy új műszervásárlást is tervezi.

DZsu/Cs.M.

Tartalom megosztása: