keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A Portugál a Hevesi Sándor Színházban (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

A Portugál a Hevesi Sándor Színházban (Videó)

2011 március 04 - péntek
Március 4.-től tűzte műsorra a Hevesi Sándor Színház a Portugál című tragikomédiát. A szabadszájú szövegéről és a vidéki élet elviselhetetlen könnyűségéről/nehézségéről is híres előadást Egressy Zoltán jegyzi szerzőként és Lendvai Zoltán rendezőként: a főbb szerepekben Kovács Olga, Barsi Márton, Farkas Ignác és Urházy Gábor László látható.

Egy kocsmában, a tóparton és egy céllövöldében játszódik Egressy Zoltán klasszikussá vált darabja. Az Irgács fantázianevű település mindennapjai ugyanúgy telnek el: közben ki-ki a saját dicső múltjával igyekszik igazolni jelenkori nagyságát (Retek: exrendőr, Csipesz: ex pesti taxis), és mindent meghatároz az az ólmos várakozás, hogy végre történjen valami. Sátán például elvált, volt asszonyának új partnere veri a gyereket, emiatt a középkorú férfi folyton részeg, de nem lát kiutat. A kocsmáros azt szeretné, ha eladósorban lévő lánya végre elkelne: Masni azonban, a számára elérhető és apja várakozásának megfelelő Reteknél valaki jobbra vár, és a faluba érkező (Portugáliába tartó) átutazó fiú alkalmasnak is tűnik a szerepre. Kár, hogy később kiderül, nem ugyanazt gondolták egymásról, ráadásul „Bece” felesége is felbukkan, tovább rontva Masni sanszát. A Portugálban nincsenek rendkívüli, vagy nagy események; két történés van, ami a megszokott ritmustól eltérve felkavarja az állóvizet: a pesti fiú érkezése, és a darab végén egy gyilkosság – mindezzel együtt azonban felismerhető a vidéki lét valóságossága, rendkívül szórakoztató tálalásban.

Egressy Zoltán darabja 14 éve hódít a magyar és a külföldi színpadokon: eddig ugyanis 6 nyelvre fordították le, és elkészült belőle egy filmes változat is. A „Portugált” Zalaegerszegen Lendvai Zoltán rendezésében tekintheti meg a közönség; a jelenleg szabadúszó Lendvai Zoltán ezt a darabot már a Szatmárnémeti Északi Színházban is színre vitte.

T.SZ.É./Cs.M.

Tartalom megosztása: