keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Lejárt a határidő – 162 lány kaphatja meg az ingyenes HPV-oltást (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Lejárt a határidő – 162 lány kaphatja meg az ingyenes HPV-oltást (Videó)

2011 február 20 - vasárnap
Az érintettek 75 százaléka igényelte az ingyenes HPV elleni védőoltás-sorozatot. Február 15-éig várta az önkormányzat a kérelmeket. A határidőt követő napig 162 beadványt dolgoztak fel a népjóléti osztály munkatársai. Kismértékben emelkedhet még ez a szám az esetlegesen postán feladott kérelmekkel. Zimborás Béla, a népjóléti osztály vezető-helyettese elégedett a részvételi hajlandósággal.

– 215 családnak küldtük ki megkereső levelünket, és közülük 162-en nyilatkoztak határidőig arról, hogy szeretnék beadatni 13 éves lányuk részére az önkormányzat által felajánlott ingyenes oltásokat. Azt gondolom, hogy ez jónak mondható, azzal együtt is, hogy volt egy igencsak erős ellenkampány a városban – nyilatkozott az osztályvezető-helyettes.

A folytatásról szólva Zimborás Béla elmondta: megkezdődött a kérelmek felülvizsgálata. A hiányos beadványokat pótlásra kiküldték az érintetteknek, majd Gyutai Csaba polgármester határoz arról, hogy részt vehet-e a pályázó az oltási programban. Minderről március közepéig kézhez kapják az érintettek a város határozatát.

Az első oltást várhatóan április 1-e és 15-e között adják be a házi gyermekorvosok. Mindenkinek a saját orvosa! A 2. oltásért június 1-je és 15-e között kell majd jelentkezniük a lányoknak, a 3. oltás pedig október 1. és 15. között esedékes.

Azok, akik a megadott határidőig (február 15-éig) nem jelezték igényüket a térítésmentes oltásra, nem vehetnek részt a programban. Mint ahogy azok a lányok sem, akik nem az idei évben töltik be 13. életévüket. Jó hír viszont, hogy az önkormányzat által elindított oltási programnak köszönhetően minden zalaegerszegi lány jogosult kedvezményes árú vakcinára. Hogy mit is jelent ez pontosan?

– A közbeszerzésen kiválasztott gyártó vállalta, hogy az ingyenes oltásból kimaradó családoknak is kedvezményes áron biztosítja a háromadagos vakcinát. Így 90 ezer forint helyett 56 ezer forintért vásárolható meg az oltóanyag a tervek szerint március közepétől a város 10 patikájában – adta hírül Zimborás Béla. – Még így is nagyon sokba kerül a HPV elleni teljes oltási sor, viszont – lévén három oltásról szó – nem kell egyszerre kifizetni az összeget.

Hogy pontosan melyik gyógyszertárakban juthatnak majd hozzá a családok kedvezményes áron az oltóanyaghoz, arról később ad tájékoztatást az önkormányzat.

Zimborás Bélával készített interjúnkat teljes hosszában megtekinthetik itt:

– frau -/Cs.M.

Tartalom megosztása: