keresés a weboldalon

Új Széchenyi Terv Zalaegerszegen is

Zalaegerszeg címer
Hírek

Új Széchenyi Terv Zalaegerszegen is

2011 február 02 - szerda
Az Új Széchenyi Tervről tartott előadást Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára. A programismertető fórumon, melyre zsúfolásig megtelt a város díszterme, a pályázati rendszer egyszerűsítéséről, a terv újdonságairól is elhangzottak hasznos tudnivalók.

Mint ismert, a nemzeti együttműködés kormánya tavaly nyáron indította útjára gazdaságfejlesztési stratégiáját. Ezúttal nem egy előre eldöntött fejlesztési koncepciót kívántak megvalósítani, hanem éppen azért választották ezt a stratégiát, hogy minél többen megismerjék és véleményt alkossanak az új gazdasági irányvonalról, az Új Széchenyi Tervről. Az államtitkár kijelentette: a gazdaság fejlesztése kizárólag a családi kis-, valamint a közép- és nagyvállalkozások fellendítésével valósítható meg. Megerősítésükkel munkahelyeket teremthetnek. Az Új Széchenyi Tervben 93 pályázati jogcímen 1100 milliárd forint támogatási összeg áll rendelkezésre. A cél a vállalkozások kiemelése abból a kilátástalan helyzetből, amelybe az elmúlt években kerültek – fogalmazott. A kisebb vállalkozásokat 5-15 millió forinttal támogatja a mostani Széchenyi Terv, a közepesek pedig akár 100 millió forinthoz is hozzájuthatnak.

Molnár Ágnes ugyanakkor megjegyezte, hogy a cégek kielégítő működéséhez nem mindig óriási forrásokra van szükség. A legfontosabb cél az, hogy a kis családi vállalkozások elképzeléseit, melyeket 5, 10 vagy 15 millió forintnyi forrás hiányában nem tudtak megvalósítani – a telephelyfejlesztéstől kezdve az ingatlanvásárláson át a szolgáltatásbővítésig -, az Új Széchenyi Terv segítségével sikerüljön elindítani, teljesíteni. A pályázati támogatási rendszer eredményeként pedig a foglalkoztatás is bővíthető Magyarországon. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a pályázati rendszernek kiegészítő elemei is vannak, mint például az adóügy jogszabályainak változásai.



Gyutai Csaba
örömmel üdvözölte a tervet, mint mondta, ezzel ismét fellendülhet a helyi gazdasági élet. Zalaegerszegen „tükörprogramként” az Új Deák Ferenc Városépítő Programot rendelik az Új Széchenyi Terv mellé.  

– Létrehozunk egy olyan pénzügyi alapot, amely a helyi vállalkozók pályázati önrészéhez nyújt segítséget. Akkor lehet erős a város, ha élénk a gazdasági élet is. A Széchenyi Terv adta pályázati lehetőségekkel természetesen élni fogunk. Elsősorban a „zöldgazdaság”, az egészségipar területén tervezzük a források lehívását, de szorgalmazzuk az energiatakarékos beruházások folytatását is – részletezte a polgármester.

Érdeklődésünkre elmondta, két hónap múlva készül el a vállalkozások számára igénybe vehető önrész-támogatási konstrukció.

HoZsu

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: