keresés a weboldalon

Felhalmozódó kintlévőségek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Felhalmozódó kintlévőségek

2011 február 02 - szerda
Sajnos az elmúlt években az önkormányzati tulajdonú lakásokat és bérleményeket üzemeltető LÉSZ Kft. díjtartozásokból felhalmozódott kintlévősége folyamatosan emelkedett, 2010. év végére elérte a 153 millió Ft-ot. A teljes adósságon belül a legnagyobb részt a lakbértartozások (48%), társasházi, bérlők helyett kifizetett közüzemi díjak (32%) valamint a vízdíjak képezik (9%).

A Zalaegerszegi Önkormányzat Közgyűlésének eddigi rendelete alapján a bérbeadó 150.000 Ft feletti díjtartozás esetén volt köteles felmondani a lakásbérleti szerződést. A 2010. decemberi közgyűlés döntése szerint ez már 3 havi lakbér és közüzemi tartozáskor esedékes, amely mindenképpen szigorítást jelent az eddigiekhez képest.

A rendeletnek megfelelően a LÉSZ Kft. 2007-óta 112 esetben indított kilakoltatási eljárást. Ezekben az ügyekben a bírósági eljárások általában 1-2 évet, ezt követően a végrehajtási szakasz újabb 1-1,5 évet vett igénybe. Az eljárások időtartama alatt azonban a lakbér és közüzemi díjtartozás összege folyamatosan emelkedett, emelkedik.

Másik sarkalatos pont a 2011. április 15-ig érvényben lévő kilakoltatási moratórium. Ez sokak számára átmeneti könnyebbséget jelent, azonban hangsúlyozni kell, hogy nem jelenti a felhalmozott adósság elengedését, illetve a bérelt lakás használati díjának és közüzemi szolgáltatásainak meg nem fizetését. A moratóriumi idő lejártával megkezdődnek a jogerős kilakoltatások is, a tartozások behajtása addig is folyamatos. Természetesen a társaság célja nem a bérlők kilakoltatása, hanem, olyan közös megoldás keresése, amellyel a tartozó ügyfelek ki tudják egyenlíteni a felhalmozott adósságukat.

Fontos lépés volt az is, hogy Zalaegerszeg város közgyűlése úgy döntött, hogy 2010. július 1. után megkötésre kerülő lakásbérleti szerződéseket közjegyzői okiratba kell foglalni. Ennek köszönhetően három-négy hónap alatt sor kerülhet a végrehajtásra a bérleti szerződés felmondása után, meggátolva a díjtartozások további felhalmozását. A közjegyzői okiratba foglalás díja a LÉSZ Kft-t terheli.

A fizetési képesség és hajlandóság növelésének érdekében a LÉSZ Kft. többféle eszközt is bevezetett:

Létrehozott egy adósságkezelési csoportot, akik személyesen felkeresik az 50.000 Ft tartozást elérő ügyfeleket, felmérik anyagi helyzetüket, majd közösen megállapodnak a fizetési ütemezésben, megelőzve egy későbbi behajtási eljárást. A nagyobb összegű és még nem peresített eljárások kezelésére egy behajtó céget bíztak meg. Ilyen esetekben a behajtás költségét a bérlő fizeti.

Újdonság, hogy az idei évben lehetőség lesz az adósság munkával való törlesztésére. Számos bérlő jelezte hajlandóságát erre a megoldásra. Együttműködési lehetőséget keresve a Kft. már felvette a kapcsolatot más önkormányzati cégekkel, és folyamatosan keres egyéb alternatívát is.

Önkormányzati felhatalmazás alapján kb. 2 havi átlagot (20.000 Ft-ot) meghaladó közüzemi vagy vízdíj tartozás esetén egyedi, ideiglenes vízkorlátozást alkalmaznak. A végrehajtás során figyelembe veszik a bérlők adósságcsökkentésére irányuló törekvéseit, a meglévő részletfizetési megállapodásokat, adósságkezelésben részt vevőket. A korlátozást rendszerint bérleményellenőrzés is követi.

Pozitív tényező, hogy 2011. január 1-től a költségelvű lakbér 600 Ft/m² lett, amely 20%-os csökkenést jelent az eddigi 719 Ft/m²-hez képest. Ennek következtében várhatóan növekedhet a kereslet az üresen álló költség elvű bérlakások iránt.

Másik út a fizetni akaró, de gazdaságilag nehéz helyzetbe került bérlőknek a szociális háló igénybevétele. (Önkormányzat Népjóléti Osztályán vagy a Családsegítő Szolgálatnál) lehetőségük van adósságkezelési szolgáltatás kérelmezésére, tartozás visszafizetésének könnyítésére. A lakással kapcsolatos költségek kifizetéséhez lakásfenntartási támogatás is kérhető, amennyiben a bérlő erre jogosult.

Természetesen a fenti intézkedéseken és lehetőségeken túl elengedhetetlen feltétel a bérlők fizetési hajlandósága. A felhalmozódott adósság nemcsak az adósoknak és a bérbeadónak jelent komoly problémát, hanem a rendesen fizető polgárok igazságérzetét is jelentősen sérti.

Tartalom megosztása: