keresés a weboldalon

Csőd fenyegeti az Artmozikat – Zalaegerszegen az országosnál jobb a helyzet

Zalaegerszeg címer
Hírek

Csőd fenyegeti az Artmozikat – Zalaegerszegen az országosnál jobb a helyzet

2011 január 17 - hétfő
Az összes Artmozit csőd fenyegeti. Ezzel a címmel jelent meg cikk a minap az Interneten. Az írás kitér arra, hogy az Artmozikat korábban megillető támogatások elmaradása több filmszínházat bezárásra kényszerített az elmúlt évben, és a folyamat idén sajnos tovább folytatódik. Annak jártunk utána, mi a helyzet a zalaegerszegi Artmozival.

– A Magyar Mozgókép Közalapítvány megszűnése a zalaegerszegi Artmozit is érzékenyen érintette – kezdte a helyzet ismertetését Kondor Anita, a mozit üzemeltető Keresztury Dezső ÁMK igazgatója. – Három-négymillió forintos bevételkiesést kellett elszenvednünk 2010-ben. Az országban több mozit bezárásra kényszerített ez a körülmény. Zalaegerszegen az átlagnál jobb a helyzet, mégpedig azért, mert nem hagyja magára művészmoziját a város. Évek óta hozzájárul az önkormányzat a működtetéshez, amiért ezúton is szeretnék köszönetet mondani.

A jegyértékesítésen túl az önkormányzat támogatása az egyetlen bevételforrásunk, ennek megfelelően sajnos nekünk is át kellett gondolnunk a további működtetést – szólt a jelenről az igazgató. – Ez azt jelenti, hogy remélhetőleg nem véglegesen, átmenetileg viszont be kellett zárnunk a mozi nagytermét, az Ady termet. Ennek megfelelően a vetítések csak a kisteremre, vagyis a Studio teremre korlátozódnak. Bízunk abban, hogy egy új támogatási rendszer lép életbe ebben az évben, ami aztán orvosolni tudja ezt az átmeneti, nehéz helyzetet. Természetesen abban az esetben, ha megszületik az új támogatási rendszer, mi ismételten kinyitunk, és újból belépünk az Artmozik hálózatába.

Merthogy több más filmszínházzal egyetemben, a zalaegerszegiek is úgy döntöttek, hogy támogatás híján kilépnek az Art rendszerből. A tagsággal ugyanis kötelezettségek is együtt jártak: megszabták például milyen filmeket, és mennyiszer kell vetíteniük.

Ettől függetlenül, továbbra is várja az igényes magyar és európai filmek kedvelőit a zalaegerszegi Artmozi. Napi háromszori vetítéssel csalogatják a közönséget a Stúdió terembe, amely a tervek szerint nagyobb sikerfilmeknek is helyet biztosít az idei évben Ugyancsak elképzelés egy filmklub létrehozása, februártól pedig Kulturális Információs Pont nyílik a volt Ady moziban, ahol napi nyolc órában tájékoztatják az érdeklődőket a város programjairól.

 F.M.

Tartalom megosztása: