keresés a weboldalon

Felkészültek a télre

Zalaegerszeg címer
Hírek

Felkészültek a télre

2010 november 30 - kedd
A hivatalosan is megtartott, immár hagyományos gépszemlével hivatalosan is megkezdődött a március 31-ig tartó „téli időszámítás” a Zala-Depo Kft.-nél. A műszaki ellenőrzésen az önkormányzat, a rendőrség, a Közútkezelő Kht. és a katasztrófavédelem képviselői, valamint a Zala-Depo Kft. és a Városgazdálkodási Kft. képviselői vettek részt.

Gecse László, a Zala-Depo Kft. ügyvezetője elmondta, az idén 27 jármű áll rendelkezésre az utak síkosságmentesítésére és a hóeltakarításra. A korábbiaknál nagyobb hangsúlyt kap majd a zártkerti takarítás (vagyis a hegyek). Egyébként a szokásos ütemterv szerint végzik a szükséges munkákat, így elsősorban az autóbuszos közlekedés útvonalát, aztán a főbb utakat és végül a mellékutakat takarítják.

A VGV Kft. feladatkörébe továbbra is a járdák, közterek, közparkok tartoznak, ahol kisgépekkel, valamint kézi erővel végzik a munkát. A géppark mellett 45 fő áll a rendelkezésre a hóeltakarításhoz. A sózás mértékét csökkenteni fogják, helyette inkább alternatív anyagokat használnak majd. Ezt az anyagi megfontolás mellett a fásszárú növények védelme is indokolja (ez utóbbit szeptember elsejétől jogszabály írja elő).

Kámán István az önkormányzat útépítési és közlekedési csoportjának vezetője, aki közel 25 éve végzi a műszaki ellenőrzést, a szemle végén megállapította, jó műszaki állapotban vannak az autók, a géppark évről évre fejlődik és egyre biztonságosabb. A tavalyi tél egyébként sok munkát adott a szakembereknek, közel 50 milliós költséget és 800 tonna sót emésztett fel, ami háromszorosa a szokásosnak.

Kámán István még elmondta, munkájukat úgy igyekeznek végezni, hogy az az előírásoknak, a gazdasági lehetőségeknek és lehetőleg a lakossági igényeknek is megfeleljen. Ez utóbbira példaként említette, hogy míg néhány évvel ezelőtt csodaszámba ment a hegyeken a hótoló, a lakosság ma ezt elvárja. Ennek is igyekeznek eleget tenni, holott jogszabály erre nem kötelez.

Zala-Lap

Tartalom megosztása: