keresés a weboldalon

Kö­zös lomb­gyűj­tés

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kö­zös lomb­gyűj­tés

2010 november 09 - kedd
Kel­le­mes ese­ménnyel in­dult az õsz, ugya­nis a Vi­rá­gos Ma­gyar­or­szág­ért kör­nye­zet­épí­tõ moz­ga­lom ré­sze­ként Za­la­eger­szeg az idei év­ben az Or­szá­gos Fõ­ker­tész Szö­vet­ség szak­mai kü­lön­dí­ját kap­ta. Ez­zel el­is­mer­ték és ju­tal­maz­ták azt a mun­kát, ami el­sõ­sor­ban a bel­vá­ro­si re­konst­ruk­ci­ó­nak kö­szön­he­tõ – fo­gal­ma­zott Nagy And­rás, a VG Kft. ügy­ve­ze­tõ­je, ami­kor ar­ról ér­dek­lõd­tünk, hol tar­ta­nak az õszi mun­kák­kal.

Hoz­zá­tet­te még, hogy a köz­gyű­lés ál­tal el­fo­ga­dott zöld­te­rü­le­tek fej­lesz­té­si stra­té­gi­á­ja ál­tal meg­ha­tá­ro­zott cé­lok és fel­ada­tok men­tén vég­zik mun­ká­ju­kat. Ke­vés olyan vá­ros van, ame­lyek ren­del­kez­nek ilyen prog­ram­mal, pe­dig ez­ál­tal ter­vez­he­tő iga­zán a jö­vő és a jö­vő­be­ni költ­sé­gek is a fenn­tar­tás­ra és fej­lesz­tés­re.

A „Kör­nye­ze­ti jö­vő­kép” rög­zí­ti az el­kép­ze­lé­se­ket, me­lyek alap­el­ve­ken nyug­sza­nak. Ezek kö­zül a leg­fon­to­sab­bak: a fenn­tart­ha­tó­ság, a meg­elő­zés, az elő­vi­gyá­za­tos­ság, óva­tos­ság, fe­le­lős­ség, part­ner­ség és az öko­ló­gi­ai szem­lé­let. Na­gyon fon­tos még a kom­fort­ér­zet fo­ko­zá­sa, a mű­em­lé­kek tá­ji ér­té­ke­i­nek meg­őr­zé­se.

– Az őszi mun­kák azok, me­lyek ko­moly össze­fo­gást igé­nyel­nek. A Kon­takt Hu­mán Kht.-val együtt­mű­köd­ve, a te­rü­le­te­ket fel­oszt­va vé­gez­zük a lomb­gyűj­tést, amely­hez mint­egy há­rom­száz BIG-BAG egy köb­mé­te­res zsák áll ren­del­ke­zés­re. A zsá­ko­kat fo­lya­ma­to­san cse­rél­jük, na­pon­ta 38-50 mű­anyag zsá­kot adunk a la­ko­sok­nak. A sa­ját gyűj­té­sünk­kel együtt kö­zel 70 zsá­kot ürí­tünk na­pon­ta, plusz eh­hez jön a lomb­szí­vó be­ren­de­zé­sünk, ez­zel is 20-30 köb­mé­ter le­ve­let gyűj­tünk össze. Ilyen in­ten­zív lomb­gyűj­tés nem volt még Za­la­eger­sze­gen – mond­ja Nagy And­rás.

– El­sősor­ban a frek­ven­tált he­lyek­re kon­cent­rá­lunk, ahol na­gyon sok a fa, ér­te­lem­sze­rű­en ren­ge­teg a lomb is. Így a Pla­tán sor, a Landor­hegyi út, a Bí­ró Már­ton ut­ca, a De­ák tér kör­nyé­ke, a vizs­la­par­ki át­já­ró és né­hány kert­vá­rosi te­rü­let igé­nyel na­gyobb oda­fi­gye­lést. Az össze­gyűj­tött lomb a Zala-Depo Kft. ál­tal üze­mel­te­tett kom­posz­tá­ló­ba ke­rül.

– Ilyen­kor a fa­ki­vá­gá­sok és a gallya­zás is in­ten­zí­veb­bé vál­nak – foly­tat­ja Bakiné Rédei Tí­mea, a köz­te­rü­let-fenn­tar­tó ága­zat ve­ze­tője. – Be­já­rá­son fi­gyel­jük a fák ál­la­po­tát, il­let­ve la­kos­sá­gi ké­rés­re is vizs­gál­juk a nö­vé­nye­ket. Egy hét alatt ti­zen­két hely­szí­nen kell be­avat­koz­nunk, ami több­sé­gé­ben fa­ki­vá­gást je­lent.
Az őszi vi­rá­go­sí­tás­ról, a vi­rág­pa­lán­ták el­ül­te­té­sé­ről is be­szá­mol­nak a szak­em­be­rek. Ar­ra tö­re­ked­tek, hogy a két­nyá­ri vi­rá­gok kü­lön­bö­ző ár­nya­la­tú­ak legyenek, több­fé­le szí­nű kom­po­zí­ció jöj­jön lét­re.

– A tu­li­pá­nok, nár­ci­szok ül­te­té­se fo­lya­mat­ban van a bel­vá­ros­ban. Ta­vasszal a vá­ros­la­kók in­ten­zí­vebb tavaszivirág-kom­po­zí­ci­ó­kat lát­nak majd – te­szi hoz­zá Bakiné Rédei Tí­mea.
Nagy And­rás szólt még a no­vem­be­ri ün­ne­pek utá­ni te­me­tői ta­ka­rí­tá­sok­ról, me­lye­ket a tél be­kö­szön­te előtt sze­ret­né­nek be­fe­jez­ni a vá­ros va­la­mennyi köz­te­me­tő­jé­ben.

Zala-Lap, V. Zs.

Tartalom megosztása: