keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Kolontárra vitték az adományt

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kolontárra vitték az adományt

2010 november 04 - csütörtök
Két héttel ezelőtt az Apáczai Csere János Általános Művelődési Központ Gimnáziumának Diákönkormányzata úgy döntött, hogy gyűjtést szervez a vörösiszap áldozatainak részére. A felhívásra a diákság heti zsebpénzéből konzerveket és különböző tartós élelmiszereket vásárolt. Az összegyűlt adományt az intézmény két vezetőjével és négy diáktársunkkal együtt személyesen juttattuk el a katasztrófa helyszínére.

Múlt hét péntekén vágtunk neki az útnak Kolontár felé. A devecseri elágazónál szembesültünk először a helyzet komolyságával, mikor is a szigorú biztonsági intézkedések miatt, körülbelül negyed órát kellett várnunk, hogy polgármesteri engedéllyel bejuthassunk a lezárt területre. Katonák és rendőrök őrzik szigorúan a környéket.

A belépés után éreztük csak át a pusztítás mértékét. Mindannyiunkat megdöbbentett az a látvány, amely filmbéli háborús emlékeket is felidézett bennünk. Felejthetetlen volt látni, ahogy a helybéliek és a helyszínre kivezényelt katonák, rendőrök és önkéntesek együtt próbálták menteni a menthetőt.

Az elhagyott házak ablakai kitörve, az útszéli árkokban a lakásokból kisodort tárgyak és mindenütt vörös sártenger, ameddig a szem ellátott. Sokan az egészségük megőrzése érdekében maszkot, illetve védőruhát viseltek a vörösiszap káros hatása ellen.

Devecser után, Kolontár felé még egy szigorú rendőri ellenőrzőponton kellett igazolnunk magunkat, de itt már várták az érkezésünket.
Nagyon lassan és óvatosan lehetett haladni a megrakott gépkocsikkal a nedves úton, mert a sártengert eltakarító, helyreállító munkagépek megállás nélkül végezték dolgukat.

Kolontáron még szívszorítóbb látvány fogadott minket. Nem hittünk a szemünknek. Tévén keresztül is megrázóak voltak a képek, de így személyesen még hátborzongatóbb volt az élmény. Mit is érezhettek azok az emberek, akik mindezt átélték?

Adományunkat a károsultak nevében Lehmand Róbert úr vette át és mesélt a történtekről. Megmutatta az iszappal elöntött településrészt, ahol egykor ő is egy nagyon szép házban élt családjával, melyet folyamatosan építgettek-szépítgettek. A szorgalmuk, a tehetségük, a fáradozásuk, a boldogságuk, a múltjuk veszett oda.

Csak távolabbról szemlélhettük a területet, hiszen még ők maguk sem közelíthetik meg volt otthonaikat, az eltakarítási munkálatok miatt.
Felmentünk arra a kis dombra, ahol a falu temploma van, ahová az emberek menekültek kétségbe esésükben a katasztrófa zajlása idején. Megindító érzések kavarogtak bennünk. Az emberek lábnyomai ott vannak a templom körül.

Hazaindulás előtt felajánlottuk meghívásunkat Mikulás és Karácsony ünnepségeinkre olyan két családnak, akik gyermekei örülnének szeretetünknek, törődésünknek. Szeretnénk egy kis meghitt, családias hangulatot teremteni számukra, ezzel – ha kis időre is – feledtetni velük veszteségeiket, fájdalmukat.

Kocsis Klaudia, Simon Roland

diák-önkormányzati képviselők

Tartalom megosztása: