keresés a weboldalon

Ke­vés pa­pír, gyor­s ügy­in­té­zés

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ke­vés pa­pír, gyor­s ügy­in­té­zés

2010 november 02 - kedd
Kö­zel egy év­ti­ze­de vesz részt a vá­ros kö­zé­le­té­ben, ki­lenc évig ve­zet­te a Za­la­eger­szeg Fel­ső­fo­kú Ok­ta­tá­sá­ért Köz­ala­pít­ványt, 2006-tól ön­kor­mány­za­ti kép­vi­se­lő, az elő­ző cik­lus­ban pe­dig az ok­ta­tá­si és if­jú­sá­gi bi­zott­ság el­nö­ke volt. Balaicz Zol­tánt a kö­zelmúlt­ban vá­lasz­tot­ta meg a kép­vi­se­lő-­tes­tü­let az ön­kor­mány­zat egyik al­pol­gár­mes­ter­ének.

Ahogy mond­ja: az új fel­adat nagy meg­tisz­tel­te­tés, bár le­mon­dá­sok­kal is járt, hi­szen a köz­ala­pít­vány igaz­ga­tói poszt­ja és a bi­zott­ság­el­nök­ség össze­fér­he­tet­len az al­pol­gár­mes­ter­ség­gel. An­nak vi­szont örül, hogy két vég­zős osz­tá­lyát még fel­ké­szít­he­ti az érett­sé­gi vizs­gá­ra, és to­vább­ra is le­het óra­adó ta­nár. Balaicz Zol­tán­nal a köz­éle­ti mun­ká­ról és az ok­ta­tás­po­li­ti­ka vál­to­zá­sa­i­ról be­szél­get­tünk.

– Mennyi­ben mó­do­sít­ja ed­di­gi élet­rit­mu­sát az új fel­adat?

– Az elő­ző évek­ben dé­le­lőtt­je­im jó ré­sze ta­ní­tás­sal telt, most vi­szont hoz­zá kell szok­nom a hi­va­ta­li mun­ka rit­mu­sá­hoz. Ez per­sze nem ide­gen tő­lem, hi­szen a Za­la­eger­szeg Fel­ső­fo­kú Ok­ta­tá­sá­ért Köz­ala­pít­vány igaz­ga­tó­ja­ként ed­dig is a pol­gár­mes­te­ri hi­va­tal­ban volt a mun­ka­he­lyem, de be­le kell ta­nul­nom egy más­faj­ta idő­be­osz­tás­ba. Azt vi­szont sze­ret­ném, ha az ed­di­gi­ek­hez ha­son­ló­an hétvégente len­ne időm a csa­lá­dom­ra és a ba­rá­ta­im­ra. Na­gyon sze­re­tek fo­ci- és ko­sár­meccsek­re jár­ni, és re­mé­lem, er­re ezu­tán is lesz le­he­tő­sé­gem.


– Ba­rá­tai mit szól­tak, mi­kor meg­tud­ták, hogy al­pol­gár­mes­ter lesz?

– Sze­ren­csé­re mind­ig, min­den­ben se­gí­te­nek és tá­mo­gat­nak, an­nak el­len­re, hogy a tár­sa­sá­gon be­lül csak én fog­lal­ko­zom po­li­ti­ká­val. Mi­kor ki­de­rült, hogy Gyutai Csa­ba pol­gár­mes­ter en­gem kért fel egyik al­pol­gár­mes­ter­ének, büsz­kék vol­tak rám, ám a kö­töt­tebb idő­be­osz­tás és a sok hi­va­ta­los el­fog­lalt­ság mi­att fél­tet­tek is. Na­gyon jó és össze­tar­tó ez a ba­rá­ti tár­sa­ság, így nem fé­lek at­tól, hogy bár­mi vál­to­zik a mun­kám mi­att.

– Az új pol­gár­mes­ter fi­a­ta­lí­tást hir­de­tett a he­lyi köz­élet­ben. Stí­lus­ban és kom­mu­ni­ká­ci­ó­ban mi­lyen vál­to­zá­sok­ra le­het majd szá­mí­ta­ni?

– Min­den sze­mé­lyi vál­to­zás óha­tat­la­nul egy­faj­ta stí­lus­vál­to­zást is ered­mé­nyez, ám az el­múlt 16 év ér­té­ke­i­re ala­poz­va kép­zel­jük el a jö­vőt. A mun­ka­vég­zés és -szer­ve­zés vi­szont di­na­mi­ku­sabb, len­dü­le­te­sebb lesz.

Gyutai Csa­ba, Doszpoth At­ti­la és jó­ma­gam élet­ko­runk­nál fog­va job­ban kö­tő­dünk a 21. szá­zad ki­hí­vá­sa­i­hoz. Nem­csak na­pi szin­ten, ha­nem szin­te min­den órá­ban hasz­nál­juk az internet és a di­gi­tá­lis tech­ni­ka ad­ta le­he­tő­sé­ge­ket.

A mi asz­ta­la­in­kon már va­ló­szí­nű­leg ke­ve­sebb lesz a pa­pír, mint elő­de­in­kén, hi­szen szá­mí­tó­gé­pen és adat­hor­do­zó­kon ol­vas­suk és tá­rol­juk az anya­go­kat.
– Le­egy­sze­rű­sít­ve: le­het azt mon­da­ni, hogy in­te­rak­tí­vab­bá vá­lik a vá­ros­ve­ze­tés?
– Igen, bár a fo­lya­mat már ko­ráb­ban el­in­dult. Ko­moly lé­pé­sek tör­tén­tek ed­dig is az elekt­ro­ni­kus ön­kor­mány­zat irá­nyá­ba.

Az el­múlt he­tek­ben vi­szont hosszú tár­gya­lá­sok he­lyett a pol­gár­mes­ter­rel, al­pol­gár­mes­ter tár­sam­mal, va­la­mint a bi­zott­ság­el­nö­kök­kel interneten ke­resz­tül egyez­tet­tünk. Ez sok­kal gyor­sabb, ha­té­ko­nyabb és nyo­mon kö­vet­he­tőbb, mint­ha ál­lan­dóan a ha­tár­idő­nap­lónk­ban ke­res­nénk al­kal­mas idő­pon­tot egy-egy rö­vi­debb ta­lál­ko­zó mi­att. Ezt a gya­kor­la­tot ér­de­mes lesz vá­ro­si szin­ten is to­vább­vin­ni.

– Al­pol­gár­mes­ter­ként is el­ső­sor­ban ok­ta­tás­po­li­ti­kai szak­em­ber­nek tart­ja ma­gát. Lát­sza­nak már he­lyi szin­ten az or­szá­gos ok­ta­tás­po­li­ti­ká­ban vár­ha­tó vál­to­zá­sok kör­vo­na­lai?

– Az biz­tos, hogy tel­je­sen új köz­ok­ta­tá­si és fel­ső­ok­ta­tá­si tör­vény ké­szül, me­lyek re­mél­he­tő­leg ren­de­zik majd a szak­kép­zés je­len­le­gi prob­lé­má­it is. Ugyan­ilyen fon­tos, hogy az új fel­ső­ok­ta­tá­si tör­vény tisz­táz­za a két­szin­tű érett­sé­gi vizs­ga és a fel­vé­te­li vizs­gák visszás hely­ze­tét.

Nagy öröm szá­mom­ra, hogy – Hoffmann Rózsa felkérésére – részt ve­he­tek a fel­ső­ok­ta­tá­si tör­vényt elő­ké­szí­tő bi­zott­ság mun­ká­já­ban. Fon­tos­nak ér­zem ugya­nis, hogy le­gyen eb­ben egy­faj­ta vi­dékkom­pen­zá­ció, mert a je­len­le­gi fel­vé­te­lipont­-szá­mí­tás a nagy egye­te­mek­nek ked­vez, s nem len­ne jó, ha a ki­sebb kép­zé­si he­lyek hát­rány­ba ke­rül­né­nek.

Ami az alpolgármesteri munka töb­bi te­rü­le­tét il­le­ti: az if­jú­ság, a sport, az egész­sé­ges élet­mód és az egész­ség meg­őr­zé­se össze­kap­cso­ló­dó te­rü­le­tek, így ezt min­den­kép­pen komp­lex mó­don kell majd ke­zel­ni. Szo­ros össze­fo­gás­ra lesz szük­ség a me­gyei ön­kor­mány­zat­tal a kór­ház to­váb­bi fej­lesz­té­se ér­de­ké­ben is. A leg­fon­to­sabb, hogy munkánk során – ahogy Bethlen Farkas mondta – gon­dos gazdaként alá­zattal szolgáljunk.

Zala-Lap, pP

Tartalom megosztása: