keresés a weboldalon

Megalakult az új közgyűlés

Zalaegerszeg címer
Hírek

Megalakult az új közgyűlés

2010 október 16 - szombat
Október 15-én, reggel kilenc órakor a Mária Magdolna Plébániatemplomban közös imán vettek részt az új közgyűlés tagjai, majd a Deák-szobornál Gecse Péter (Fidesz) a testület egyik legfiatalabb tagja osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.

A közgyűlés dísztermében dr. Pápai Ferenc, a helyi választási bizottság elnöke részletesen ismertette a választókerületi eredményeket, majd Gyutai Csaba polgármester és az önkormányzati képviselők letették az esküt és átvették megbízóleveleiket.
(Az előző ciklushoz képest a zalaegerszegi közgyűlés 18 tagú, és az eddigi kilenccel szemben hat bizottságot hozott létre. A testületben 13 tagja van a FIDESZ-KDNP-nek, 2-2 tagja az MSZP-nek és Jobbiknak, míg az Együtt Zalaegerszegért Egyesületnek egy jelöltje jutott a közgyűlésbe.)

Ezt követően Gyutai Csaba ismertette polgármesteri programját. Elöljáróban hangsúlyozta: az elmúlt 16 év megteremtette a biztos előrelépés lehetőségét, bár a város körülményei az utolsó években jelentősen rosszabbodtak a szocialista kormányok elhibázott gazdaságpolitikája miatt. Az ország lehetősei beszűkültek, ebből következően az önkormányzatok mozgástere jelentősen csökkent. Éppen ezért rövidtávon gyors javulás nem várható.

– A város feladata, hogy gazdasági, befektetési szempontból egyesítse erőt Szombathellyel, Nagykanizsával és a szomszéd megyével. A gazdasági tengely létrehozására az előkészületeket már megtettük – fogalmazott a polgármester és hozzátette:

– Zalaegerszeg mozgástere akkor növekszik, ha erősödik a város és a térség gazdasága. Ezért érdekünk, hogy a városban működő vállalatok gyarapodjanak. Ennek érdekében a januárban induló Széchenyi tervhez kapcsolódva, elindítjuk az új Deák Ferenc Városépítő Programot. Ennek legfontosabb célkitűzése az lesz, hogy a Zalaegerszegen működő vállalkozások hozzá tudjanak jutni a Széchenyi terv forrásaihoz oly módon, hogy a város a saját tulajdonú cégein keresztül biztosítja számukra a szükséges pályázati önrészt.

A városépítő program fontos elemekén említette, hogy a cégek számára legyen jól képzett munkaerő, ezért a szakképzés tekintélyének helyreállítását szorgalmazta.
– Változatlanul cél a város általános közműállapotának javítása, az arányos városfejlesztés. Az elkezdett város-rehabilitáció tovább fogja emelni Zalaegerszeg egyre szebben formálódó polgárias jellegét – folytatta Gyutai Csaba.

Szólt még a zalaegerszegi ökovárosi elképzelésekről, a gébárti fejlesztések folytatásáról, a szociálpolitikáról és a támogató rendszerről. Hangsúlyozta: az önkormányzatnak elemi érdeke a közösségek építése, azok támogatása. Nélkülük nem lehet sikeres sem a polgármester, sem pedig a város. Csak közösen érhetnek el eredményeket.

Az ülésen a polgármester javaslatot tett a két alpolgármester személyére, a képviselő Balaicz Zoltánra, és nem testületi tagként Doszpoth Attilára. A titkos szavazás után a közgyűlés megválasztotta mind kettőjüket.
A testületi ülésen meghatározták a polgármesteri és alpolgármesteri illetményeket is. Gyutai Csaba havi illetménye, bruttó 579 750 forint, Balaicz Zoltáné bruttó 540 ezer, a külsős Doszpoth Attiláé 530 ezer forint.

Az alakuló közgyűlésen létrehozták a szervezeti és működési szabályzatot felülvizsgáló munkacsoportot, melynek tagja: Rigó Csaba, és dr. Tóth László (Fidesz), dr. Kocsis Gyula (EZE).
Végül döntés született arról is, hogy a közgyűlés egymillió forinttal támogatja a Veszprém megyei katasztrófa károsultjait a nemzetközi és esélyegyenlőségi feladatokra elkülönített pénzből.

A filmes összeállítás megtekinthető a www.zalamedia.hu vezető hírek rovatában
– Megalakult az új zalaegerszegi közgyűlés – címen.

Zala-Lap, Vadas Zsuzsa

Tartalom megosztása: