keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Egyedül nehezebb

Zalaegerszeg címer
Hírek

Egyedül nehezebb

2010 október 01 - péntek
A nyugat-dunántúli régióban és Zala megyében is szeretnék, ha a gazdaságfejlesztő eszközöket sokkal hatékonyabban tudnák felhasználni. Ennek egyik lehetősége az ipari parkok fejlesztése – fogalmazott Manninger Jenő, a megyei közgyűlés és a regionális fejlesztési tanács elnöke a megyeházán, Gyutai Csaba alpolgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatójukon.

Egyedül nehezebb, ezért megyei, térségi összefogásra van szükség, így számítanak az Ipari Parkok Országos Szövetségére is – hangsúlyozta Gyutai Csaba. Elmondta: Zalaegerszegen négy ipari park működik, kettő magán, kettő pedig önkormányzati tulajdonban van. Ez utóbbiak közül a déli városrészben rendelkezésre álló területek már elkeltek, már több vállalkozás működik a helyszínen.

Az északi ipari park két részből áll, a 76-os elkerülő út melletti déli részen kezdődtek meg a fejlesztések. Ezen a területen már működik egy szállítmányozó cég, egy gyógyszergyártó cég és a közelmúltban került átadásra az inkubátorház, ahol létrehoztak egy innovációs központot. Ennek célja, hogy a térségben működő gépipari vállalkozások számára különböző szolgáltatásokat nyújtsanak.

Gyutai Csaba hozzátette: a szolgáltató központban egy úgynevezett „mérnökóvoda” tevékenykedik, amelyben olyan fiatal gépész és fejlesztő mérnökök dolgoznak, akik a klaszter keretében működő tagvállalatok fejlesztési igényeit szolgálják ki.
Az északi ipari parkban rendelkezésre áll egy 400 hektáros fejlesztési terület, ide elsősorban a gépipar és a hozzá kapcsolódó szektorok megjelenését várják.

Elhangzott az is, hogy az ország egyik legnagyobb területéről van szó, ahová várják a befektetőket.
A sajtótájékoztatón jelenlévő Janzsó Tamás, az Önkormányzati Ipari Parkok Országos Szövetségének elnöke úgy vélte, Zalaegerszeg az ipari parkprogram zászlóshajója. Fontosnak tartja, hogy a Zalaegerszegen létrehozott mintát megismerjék az országban ott, ahol már évek óta tervezik ipari parkok létrehozását.

Mint fogalmazott, legfontosabb most a befektetés ösztönzés, amely munkahelyeket teremthet. Az ipari parkok működése pedig lehetővé teszi a vidékfejlesztést, a kis-és középvállalkozások támogatását. Az országos szövetség is úgy látja, hogy az eredményes munka érdekében fontos az összefogás, az együttműködés.

Zala-Lap, V. Zs.

Tartalom megosztása: