keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Verseny a hallgatókért

Zalaegerszeg címer
Hírek

Verseny a hallgatókért

2010 szeptember 02 - csütörtök
2010-ben több mint 140 ezer jelentkező volt az egyetemekre és főiskolákra, közülük a júliusi ponthúzásig 97 ezer 706 hallgató került be valamely felsőoktatási intézménybe. A pótfelvételi eljárás során meghirdetett költségtérítéses képzésekre 13 ezer 307-en jelentkeztek, és 11 ezer 266 fiatalt vettek fel. Az első körben az összesített adatok szerint 54 ezer 634 államilag támogatott hallgatót vettek fel – tájékoztatott Balaicz Zoltán, a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány igazgatója azon a sajtótájékoztatón, melyen a zalaegerszegi főiskolák vezetői számoltak be a tanévkezdési aktualitásokról, a hallgatói létszámról.

Dr Solt Katalin, a BGF pénzügyi és számviteli kar zalaegerszegi intézetének igazgatója elmondta: a nem budapesti felsőfokú intézmények igen nehéz helyzetbe kerültek az elmúlt években. Nagy a verseny a hallgatókért, a pontszámok magasak. Csökkent a jelentkezők száma is, így a pénzügyi és számviteli főiskolán 208 első éves hallgató (közülük 32-en a pótjelentkezés során kerültek felvételre) kezdi meg a tanulmányait idén szeptemberben.

Az igazgató gondként említette még, hogy a felsőfokú szakképzés több más intézményben is folyik, tehát sok a szakképző hely.
Zsigmond Edit, a PTE Egészségtudományi Karának Zalaegerszegi Képzési Központjának igazgatója arról számolt be, hogy a tavalyi évhez képest kevesebb hallgatót tudtak beiskolázni.

A 2010-es tanév 52 elsőéves hallgatóval indul, a pótfelvételi ezt a létszámot nyolc fővel növelte. Az idei évben is az egészségügyi szervező szak nappali tagozatán volt a legsikeresebb a beiskolázás. Ugyanezen szak levelező tagozatára kevesebben jelentkeztek. Már a múlt tanévben is a meghirdetett 65 helyre 17-en jelentkeztek az ápolás és betegellátás alapszakra, ez a tendencia az idén is folytatódott, mindössze 14 fiatalt vettek fel.

Az igazgató hangsúlyozta, nem a jelentkező hallgatók száma, inkább a magas pontszám magyarázza az adatokat. A felvételi rendszerben van a hiba, a magas ponthatárokat kevesen érik el, ezért számolhatnak be, mintegy 15 százalékos csökkenésről az első évfolyamon.

Dr. Jeréb László, a Nyugat-magyarországi Egyetem műszaki képzéséért felelős dékánja feladatuknak a markáns regionális szerepvállalást tartja. Az egyetem faipari mérnöki karának zalaegerszegi műszaki képzésére 36 fiatalt vettek fel.

Mint elhangzott a kar az elmúlt két évben növelni tudta hallgatói létszámát, mindez köszönhető a helyi összefogásnak, melyben szerepet vállaltak a különböző vállalkozások, ipari vállalatok. Fontosnak tartja a helyi igények kielégítését, melynek találkoznia kell a felvételi rendszer változásával. A műszaki szakemberképzés a jövő záloga.

Dr. Varga Mihály intézetigazgató mindehhez hozzátette: van az egyetemnek szakoktatói képzése, ezt szeretnék a jövőben Zalaegerszegen beindítani.
Dr. Borosán Gyula, a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar zalaegerszegi kihelyezett tanszékének vezetője elmondta szeptembertől négy csoportot indítottak, két alap, és két mesterképzést, ez utóbbiban, az emberi erőforrás tanácsadó képzésben 22-en vesznek részt.
Zalaegerszegen valamennyi főiskolát figyelembe véve összesen 327 fiatal kezdi meg tanulmányait.

Zala-Lap, Vadas Zsuzsa

Tartalom megosztása: