keresés a weboldalon

Intelmek és kenyéráldás

Zalaegerszeg címer
Hírek

Intelmek és kenyéráldás

2010 augusztus 21 - szombat
Az augusztus 20-án délelőtt a Jézus Szíve Plébániatemplomban tartott misét követően került sor az államalapítóról való megemlékezésre és az új kenyér megáldására. Ez alkalommal az idén Kauzli Józsefné önkormányzati képviselő beszélt Szent István királyról, majd Ocsovai Grácián ferences szerzetes áldotta meg és dr. Gyimesi Endre polgármesterrel közösen szelte fel az új kenyeret.

Kauzli Józsefné felidézte augusztus 20-a jelentőségét, kezdve 1083-tól, amikor VII. Gergely pápa e napon szentté avatta István királyt. Majd 1090-ben Szent László rendeletére vált e nap ünneppé. Bár a Rákosi diktatúra idején az új kenyér, majd a szovjet mintájú alkotmány ünnepeként jegyezték, a rendszerváltozás után tekintettel a mély történelmi gyökerekre hivatalos állami ünneppé tették.

– Ma emlékezünk államalapítónkra. Így tett, az a 35-40 nemzedék is, mely leélte életét e hazában Szent István halála óta. Az a néhány generáció, mely mindezt elhallgatta, az is tudott mindezek jelentőségéről, és ha akarta volna se feledkezhetett volna el – mondta Kauzli Józsefné, majd így folytatta – De miért is térünk vissza újra és újra, még 1000 év után is államalapító nagy királyunkhoz? Mert örülünk, hogy az országunk áll és hogy önbizalmat és erőt merítsünk a jövőnkhöz.

Szent István jelleme szilárd és megkérdőjelezhetetlen volt. Úgy élt, ahogy másoknak hirdette, keresztény eszmények alapján rendezte a nemzetet, közösségben gondolkodott – majd az Imre herceghez írt Intelmekből idézve a mai fiatalság erkölcsi nevelésének hiányáról beszélt a képviselő. – Az intelmek ma is megszívlelendők.

Ezt követően több kilónyi megszentelt új kenyeret, – mely kovásszal készült és kemencében sült – osztottak szét a hívek között.

Zala-Lap, b. k.

Tartalom megosztása: