keresés a weboldalon

Francia hallgatók a kórházban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Francia hallgatók a kórházban

2010 július 22 - csütörtök
Négy másodéves főiskolai hallgató töltötte egy hónapos szakmai gyakorlatát a Zala Megyei Kórházban. A leendő diplomás ápolók tapasztalataikról sajtótájékoztatón számoltak be július 21-én. Ekkor kapták kézhez a gyakorlatukat igazoló tanúsítványt is.

Konkrét szakmai munkát nem végeztek a francia ápolók, feladatuk inkább a megfigyelés volt. 11 osztály munkájába nyertek betekintést, kiemelten a szívsebészeti osztály minden részlegén előforduló diagnosztikai és terápiás tevékenységekkel ismerkedtek. Ezenkívül többek között a patológián, a neurológián, a szülészeten, az ortopédián, a genetikán, a gyerekosztályon, a fizioterápián, és traumatológián találkozhattak velük és az őket segítő tolmácsokkal a betegek.

Megfigyelték az osztályok felépítését, az ellátási módokat, a személyi és tárgyi feltételeket és a dokumentáció módját.
Összehasonlításként elmondták, nálunk bár többágyasak, de komfortosabbak a szobák. A gyógyító munka tárgyi feltételei jók, a technológia fejlettebb, ezen a téren a fiziológiát emelték ki. A nővérekre sok beteg jut, nagyobb a felelősség, a kompetenciák itt kevésbé letisztázottak, mint Franciaországban.

A munkavégzés gyors, az orvosok barátságosak, a dokumentáció itt kevesebb.
A kórházban nem első alkalommal fordultak meg külföldi hallgatók. Jöttek már ide finnek, németek, svájciak tanulmányútra. A magyar nővérek is szívesen ismerkednének a külföldi munkával, de erre csak megfelelő pályázat segítségével látnának esélyt, tette hozzá Kovács Erzsébet ápolási igazgató és Tóthné Födő Gyögyi oktatásszervező.

Zala-Lap, b. k.

Tartalom megosztása: