keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Kisebb létszámú közgyűlés

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kisebb létszámú közgyűlés

2010 július 18 - vasárnap
Zalaegerszegen az őszi önkormányzati választásokon az eddigi ciklusokban megszokott 16 helyett 12 egyéni választókerület képviselőire lehet szavazni, és a 11 kompenzációs listás hely helyett már csak 5 áll a pártok rendelkezésére. Így, amennyiben a leendő polgármester egyben önkormányzati képviselő is, akkor 17, amennyiben nem az, akkor 18 tagú lesz (az eddigi 28 helyett) a következő városi közgyűlés.

– Az a kormányzati törekvés tükröződik az elfogadott helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényben, mint amiről már korábban is hallani lehetett, hogy csökkenteni kell az önkormányzati képviselők számát – fogalmaz érdeklődésünkre dr. Kovács Gábor Zalaegerszeg jegyzője, akit a választókerületi változásokról kérdeztünk.

– Az év elején már történt változás, mivel a város lakosságszáma 60 ezer alá esett, így egy választókerületi módosítás már született a Landorhegyen. Az áttérés, a 12 választókerületi beosztás bizony nem volt egyszerű feladat – mondja. – Célunk volt, hogy a szavazóköri határokat és ezzel a szavazatszámláló bizottsági tagok státuszát ne érintse a változás.

A szavazókörök és a szavazóhelyiségek is változatlanok maradnak, ugyanúgy 54 szavazókör lesz Zalaegerszegen. Ezeket csoportosítottuk át. Az is célunk volt, hogy az eddig megszokott egyéni választókerületek jellemzőit megtartsuk. A másik szempont, amire figyelnünk kellett, az az arányosság, mint területi, mint pedig a választópolgár szempontjából.

Ott, ahol indokolt volt figyelembe vettük a földrajzi behatárolásokat. Vannak ugyan különbségek a lakosságszám között egy-egy választókerületben (3100-5000) ezer fő között szóródik), de semmiképpen sincs nagyobb aránytalanság, mint az előző rendszerben.

Dr. Kovács Gábor megjegyzi: a város sajátossága a szétszórt peremkerületi rész, így például a 2-es választókerület (Pózva, Nekeresd, Neszele) nem változott. Úgyszintén a volt 9-es (Becsali, Bazita) sem. Az egyes választókerületek úgy módosultak, hogy vagy elvettek szavazóköröket, vagy csatoltak hozzájuk. Vagyis az összetételük módosult.

– Néhány példát említenék – folytatja a város jegyzője. – Az eddigi három kertvárosi választókerület helyett, két színtiszta kertvárosi maradt, e városrész egy része az Alsójánkahegyhez csatlakozott. A belvárosban is három választókerület volt, a jövőben kettő lesz.

Besenyő és Botfa eddig egy egységet alkotott, oda csatlakozott most a Páterdombi rész. A klasszikus olai választókerület is felosztásra került három másik választókerület között. A választópolgárok szempontjából az a legfontosabb, hogy ugyanoda mennek szavazni ezután is, csupán a választókerületük száma változik.

(A részletek és utcabeosztások megtalálhatók a www.zalaegerszeg.hu honlapon)

Zala-Lap, – vadas –

Tartalom megosztása: