keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Ingatlanokkal kapcsolatos köztisztasági és kaszálási feladatok

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ingatlanokkal kapcsolatos köztisztasági és kaszálási feladatok

2010 július 15 - csütörtök
Tájékoztatjuk a T. lakosságot, hogy Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének a köztisztaság, valamint településtisztaság fenntartásáról és a közhasználatú zöldterületek használatáról szóló 46/2004. (XII.03.) sz. önkormányzati rendelete az alábbiak szerint szabályozza az ingatlanokkal kapcsolatos köztisztasági feladatokat:

Az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni:

• az ingatlan előtti közterület (járda, zöldsáv stb.) úttestig terjedő teljes területének gondozásáról, tisztán tartásáról, valamint a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról;

• a járdaszakasz melletti vagy az ingatlan előtti nyílt árok és ennek műtárgyai tisztán tartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról, továbbá

• tömbtelken és úszótelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló terület, az ingatlan előtti, valamint körülötte lévő 4 méter széles területsáv tisztán tartásáról, valamint, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról;

• a beépítetlen ingatlan tisztán tartásáról és gyommentesítéséről;

• az ingatlan használatában lévő, közterületre kihelyezett hulladékgyűjtő edényzet környezetének tisztán tartásáról;

• az ingatlanról a gyalogjárda és az úttest fölé nyúló ágak és bokrok megfelelő nyeséséről, úgy, hogy azzal biztosítsa a gyalogos-, illetve a közúti forgalom zavartalanságát, a közúti jelzések és úttartozékok (forgalomirányító lámpa és tábla) láthatóságát.

Közös tulajdonban álló – ideértve a társasházi és szövetkezeti lakásokat is – épületek esetében a tisztántartás a tulajdonosok egyetemleges kötelezettsége. A tisztántartási munkák megszervezéséért a társasházi és szövetkezeti lakásoknál a közös képviselő felelős.

Az ingatlan tulajdonosa, illetve használója köteles az ingatlan és környezetének gyommentesítéséről szükség szerint kaszálással, az allergén növények irtásával, virágzásának megakadályozásával gondoskodni.


Kérjük az ingatlantulajdonosokat, hogy a fenti kötelezettségeiknek folyamatosan tegyenek eleget, hiszen a köztisztasági helyzet rendezése nem kizárólag az önkormányzat feladata, hanem a Zalaegerszegen tevékenykedő gazdálkodó szervezetekre és a lakosságra is hárul.

Tartalom megosztása: