keresés a weboldalon

III. fokú HŐSÉGRIASZTÁS

Zalaegerszeg címer
Hírek

III. fokú HŐSÉGRIASZTÁS

2010 július 14 - szerda
Harmadfokú hőségriasztást rendelt el dr. Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos, mivel az Országos Meterológiai Szolgálat előrejelzése alapján 2010. június 14-e és 2010. június 18-a között a várható napi középhőmérséklet meghaladja a 27 C fokot.

Zalaegerszegen délután 40 fokot mutatott egy belvárosi digitális hőmérsékletmérő. A Zalavíz Zrt. munkatársai a város több pontján is frissítő ivóvizet osztogattak a járókelőknek. A Keszthelyi Tűzoltóság közleményben hívta fel a figyelmet a hőségriadóra és az ezzel kapcsolatos tennivalókra, többek között a kisgyermekes családok teendőire.

Hőségriasztási fokozatok és teendők

Az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás előrejelzése alapján a központilag kiadott hőségriasztás fokozatai a következők:

1. Fokozat:
Kritériuma: az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet 1 napig meghaladja a 25 °C-ot.

Teendők: A Tisztiorvosi Szolgálat belső információs rendszerét érinti.

2. Fokozat:
Kritériuma: az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább 3 napig meghaladja a napi 25 °C-ot.

Teendők: Az országos tisztifőorvos a regionális tisztifőorvosokon keresztül figyelmezteti az egészségügyi intézményeket, a mentőszolgálatot, az önkormányzatokat és a lakosságot, hogy az egészségünket érintő megelőző intézkedéseket tegye meg.

3. Fokozat:
Kritériuma: az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább 3 napig meghaladja a 27 Co-ot.

Teendők: A II. fokozatnál megtett intézkedések szigorú ellenőrzése. Emellett az Országos Tisztifőorvos értesíti a Kormányzati Koordinációs Bizottság Titkárságát, kérve, hogy az esetlegesen szükségessé váló ágazati intézkedéseket koordinálja, illetve vizsgálja meg, hogy szükségesek-e további intézkedések a hőhullámok hatásainak kezelése érdekében.

Tanácsok kisgyermekes családok részére

Csecsemőket, kisgyermekeket árnyékban levegőztessünk! A babák különösen sok folyadékot igényelnek a szoptatáson kívül is, mindig kínáljuk őket tiszta vízzel, vagy pici sót is tartalmazó, citromos teával a szoptatás után!
Sose hagyjunk gyermeket zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, még árnyékban sem, mert pár perc alatt is 50-60°C-ra tud felmelegedni az autó belseje, és a benne lévők hősokkot kapnak.

Orvosi tanácsok

Testünk normális körülmények között az izzadás által hűl le, de nagyon nagy hőségben elveszítheti ezt a képességét. Ilyenkor gyorsan emelkedik a test hőmérséklete, ami hőgutát okozhat. Ez igen komoly állapot. Károsíthatja az agyat és más szerveket, esetenként akár halálos kimenetelű is lehet.
A hőguta tünetei a vörös, fakó és száraz bőr, a szapora pulzus, lüktető fejfájás, szédülés, émelygés, zavartság vagy tudatvesztés.

Ha valakinél a fentieket tapasztaljuk, hívjuk a mentőket. Addig is, míg megérkezik a segítség, fontos a beteg lehűtése. Vigyük árnyékba, permetezzünk rá hideg vizet, vagy mossuk le hideg vízzel, esetleg hideg vizes kádba ültessük. Ha a levegő páratartalma nem túl magas, a beteget nedves lepedőbe is csavarhatjuk, miközben legyezzük.

Utazási, közlekedési tanácsok

Kánikulában is közlekedni kell, de nem mindegy, hogy hogyan. A hirtelen jött meleg érezteti hatását a közlekedésben is. Gyakran érezzük, hogy kicsit fáradtabbak vagyunk, sokan nem számolnak azzal, főleg az idősek, hogy a nagy meleg, még az egészséges szervezetet is megviseli, nemhogy a fáradtat, kimerültet.

Az emberek a hétvége jó idejét kihasználva autóba ülnek, és a városokon kívül, túrázni, illetve strandolni indulnak.
A fúvott gumiabronccsal rendelkező járművek (gépjárművek, kerékpár) esetében a járművezetők a nyári időszakban, a nagy meleg miatt gyakrabban ellenőrizzék járműveik kerekének a légnyomását.
Ha hosszabb útra indulunk a gépkocsiban utazók részére vigyünk – ha lehet hűtőtáskában – megfelelő mennyiségű folyadékot.

* * *

Zala-Lap

Tartalom megosztása: