keresés a weboldalon

A járművezetők türelmét kérik

Zalaegerszeg címer
Hírek

A járművezetők türelmét kérik

2010 július 06 - kedd
Nem könnyű manapság Zalaegerszegen közlekedni, mivel a város több fő közlekedési útvonalán építkezések miatti útszűkületek, forgalomkorlátozások lassítják a haladást. Ezek közül néhány beruházás az Európai Unió által támogatott, Zalaegerszeg és Környéke Csatornahálózat és Szennyvíztisztító-telep fejlesztése programhoz tartozik, így a Platán soron és a Rákóczi utcában zajló. A projektet irányító önkormányzati társulásnál arról érdeklődtünk, hol tartanak a munkálatok, és milyen úthelyreállításra lehet számítani a csatornázást követően.

– 2004-ben hagyta jóvá az unió ezt a több települést érintő nagyszabású környezetvédelmi projektet, melynek fő célja a Balaton vízgyűjtő területének és a beruházással érintett térség vízbázisának védelme – kezdte a beszélgetést Kuti József, az önkormányzati társulás projektmegvalósítási egységének vezetője.

– A projekt egyes üteme már korábban lezárult, a pénzmaradvány és az áfa jogszabályváltozása azonban lehetővé tette, hogy az eredeti céloknak megfelelően folytassuk a programot. Így kerülhetett sor a kettes ütemre, mely során főleg szennyvízcsatornát építünk, de létesítünk csapadékvíz-csatornát is, valamint továbbfejlesztjük a zalaegerszegi szennyvíztisztítót és egy ivóvízbázis-védelmi programot hajtunk végre.

Ezek közül a város útjait érintő csatornázási munkák okozzák a fennakadást a közlekedésben, zajhatásától pedig a lakosság is szenved. De a megvalósítandó beruházások valamennyiünk érdekeit szolgálják, ezért is kérünk türelmet és megértést.

– Mely városrészeket érintette a projekt kettes üteme?

– Haladjunk kívülről befelé. Besenyőben, a Jánka-, az Egerszeg- és a Gógán-hegyen a csatornázási munkák már befejeződtek, jelenleg a helyreállítási munkák zajlanak. A felújított utcákat folyamatosan adjuk át a szerződésben foglaltak szerint augusztus 30-ig. Példaként említeném meg, hogy az ebergényi városrészbe vezető úton már a szegélykövezésnél tart a kivitelező, a Becsali út pedig teljesen elkészült.

Beszéltem arról is, hogy csapadékvíz-csatornát is építünk. Erre azért van szükség, hogy szétválaszthassuk a rendszert, külön-külön csatornát biztosítva a szennyvíznek és a csapadékvíznek. Az utóbbi ugyanis egyből a Zalába folyik, tehát környezetvédelmi szempontból egyáltalán nem szerencsés, ha menetközben egy szennyvízcsatornán is áthalad. Ha pedig a csapadékvíz folyik bele a szennyvízcsatornába, feleslegesen megnő a tisztítandó szennyvíz mennyisége.

Ez okból folytak a munkálatok a Platán soron, ahol a csapadékvíz-csatorna építése befejeződött. A nagyáruház és a Gasparich utca között már helyreállítottuk a nyomvonalat, jelenleg az olai csomópont irányába dolgozunk. Szeretném megnyugtatni az autósokat, hogy a Platán soron az érintett szakasz a maratást követően teljes szélességben új aszfaltszőnyeget kap. Befejezési határidő augusztus 30-a.

– Milyen munkát végeznek a Rákóczi úton?

– A kivitelező itt szennyvízcsatornát épít a műszaki áruháztól az olai templomig. Ez a beruházás műszakilag komolyabb megoldást igényel, ugyanis ezen a területen magas a talajvíz, ezért vákuumkutas talajvízszint-süllyesztést kell elvégezni a csatornázás során. Ezért az a sok cső és berendezés, hogy elszívja a felesleges talajvizet. Ez a technológia érhető módon lassítja a kivitelezést. Ezen az útszakaszon csak az érintett sávok lesznek helyreállítva maratással és új aszfaltszőnyeg-borítással. Ennek a munkának is 2010. augusztus 30-a a befejezési határideje.

Az önkormányzati társulás által irányított munkákon felül máshol is zajlanak beruházások a városban, megnehezítve a közlekedést. A belvárosi rekonstrukciós program kettes üteméhez kapcsolódóan újítják meg az úttestet a Kossuth Lajos utcában, a Vágóhíd és a Rákóczi utcai csomópont létesítése a vasútberuházás hozadéka, itt jelzőlámpás lejárót építenek ki az állomáshoz. A csácsi városrész és a városból kivezető út a 76-os főút rekonstrukciója kapcsán érintett.

(Zala-Lap, A. L.)

Tartalom megosztása: