keresés a weboldalon

Szlovákiában jártunk

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szlovákiában jártunk

2010 június 22 - kedd
A budapesti Apáczai Közalapítvány által meghirdetett ” HATÁRTALANUL !” című program keretében a Páterdombi Szakképző Iskola Kinizsi Pál Tagintézménye 934.400 forintot nyert, így az iskola 20 tanulója utazhatott Szlovákiába. A pályázat célja a határon túl élő magyarul beszélő tanulókkal való kapcsolatfelvétel egy közös termék elkészítésének érdekében.

A pályázat megírását és lebonyolítását végző Sabján László a projekttel kapcsolatban a következőket mondta el:

– Nagyon megörültünk a pályázatban megfogalmazott célok megismerésekor, hiszen az utóbbi időszakban sokszor a nyugat felé kacsingatva egy kicsit megfeledkeztünk a szomszédos országokban élő magyarságról.
A program kapcsán felvidéken a dunaszerdahelyi Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolával került sor az együttműködésre, amelynek során tanulóink négy napot töltöttek a kinti iskolánál.

Június 6-án 9 órakor volt az indulás és a délutáni ismerkedést követően megtekintettük a helyi stadionban játszott „Egri csillagok” című rockoperát
Másnap egy élelmiszeripar üzemet látogattunk meg.

A gyár igazgatója nagyon szívélyesen fogadott bennünket, és egy kitűnő előadás keretében mutatta be a szakma rejtelmeit. A nap hátralévő részében városnézés következett, ahol felkerestük a magyar történelemmel kapcsolatos emlékhelyeket, például az 1848-as szabadságharc hőseinek emlékművét. A nap zárásaként még megtekintettük a bősi vízierőművet.

A következő napon került sor a két iskola diákjainak együttműködésével egy közös termék elkészítésére, amely a pozsonyi kifli volt. A termék kiválasztását egyrészt a helyszín másrészt a két iskola képzési szerkezete indokolta, hiszen mindkét intézményben pék és cukrász tanulók képzése is folyik.

A gyártott termék értékelésében részt vett az Egerszegi iskola igazgatónője, Kónyáné Tömpe Lívia, aki elmondta: reményei szerint egy hosszú távú kapcsolat első lépései ezek és még sok közös élmény megszerzésére nyílik lehetősége a két intézmény diákjainak.

Visszafele a kis csapat még megtekintette a pozsonyi várat és új ismeretekkel, új kapcsolatokkal gazdagodva tért haza bízva a mielőbbi folytatásban.

Tartalom megosztása: