keresés a weboldalon

Kilenc új buszöböl került átadásra

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kilenc új buszöböl került átadásra

2010 június 17 - csütörtök
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatán tavaly Zalaegerszeg 75,4 millió forintos támogatást nyert kilenc új autóbuszöböl kialakítására. A munkálatok befejezésének határidejét ugyan idő közben módosítani kellett, május 17-én a Mártírok úti megállót is készre jelentették. A program zárórendezvényére a végleges forgalomba helyezést követően a napokban került sor.

A fejlesztés célja a biztonságos közlekedés feltételeinek megteremtése, egyrészt a tömegközlekedést igénybe vevő gyalogosok, másrészt a közúton közlekedők részére – olvasható a pályázati kiírásban.

„A nemzetközi tendenciákat figyelembe véve – a válság ellenére is – növekvő gépkocsiforgalomra lehet számítani a jövőben, ugyanakkor a nagy városokban – így Zalaegerszegen is – biztosítani kell a tömegközlekedés feltételeit” – ezt már a zárórendezvényen mondta Gyimesi Endre polgármester.

 „Az unió felismerte: az egyéni közlekedés helyett minél inkább a közösségi közlekedést kell előnyben részesíteni – tette hozzá Horváth Jácint, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója -, ez nyújthat ugyanis megoldást az egyre inkább erősödő forgalomra.”

Ennek pedig egyik fontos eleme a tömegközlekedés infrastrukturális feltételeinek javítása, többek között a buszöblök szabvány szerinti kialakítása. A zalai vállalkozók – Útplan ’95 Kft., Sprint Kft., valamint Szakály Kft – által korszerűsített buszmegállók érintett útszakaszainak hossza 57 és 150 méter között váltakozik.

A kiépített buszmegállók szabványos paraméterekkel készültek, 15 méteres lelépőszigetekkel. Valamennyi buszöbölnél térkő burkolatot használtak az építők, a gyalogos fellépő szigetek, járdaszakaszok kialakítására az akadálymentes közlekedésre vonatkozó előírásoknak eleget téve került sor.

A közbeszerzési eljárás során jelentős költségmegtakarítást sikerült elérni, a létesítmények az előirányzott 83,8 millió forint helyett 68,6 millió forint elszámolható összköltséggel épültek meg. Így a tervezett 75,4 millió helyett 61,7 millió forint támogatásra tarthat igényt az önkormányzat – 6,9 millió forint önrész biztosítása mellett.

Nyolc autóbuszöböl kivitelezési munkái – Becsali úton, Botfa utcában, Alsóerdőn, déli ipari parknál – még tavaly ősszel elkészültek, a Mártírok útján, a Földhivatal előtti helyszínen azonban kábeláthelyezés miatt a munkálatok befejezésének határidejét idén május 31-re módosították. A sikeres műszaki átadás-átvétel végül május 17-én megtörtént, ezt követte a buszöblök végleges forgalomba helyezése.

(Zala-Lap, S. P.)

Tartalom megosztása: