keresés a weboldalon

Elindult a belváros-rehabilitációs program

Zalaegerszeg címer
Hírek

Elindult a belváros-rehabilitációs program

2010 június 04 - péntek
Megkezdődtek a „Zalaegerszeg történelmi városközpont rehabilitációs és revitalizációs programjának” kivitelezési munkálatai, amit a projektnyitó rendezvényen túl a Kossuth utca pénteki lezárása és annak megbontása is jól jelzett.

– Hosszú évek telnek el egy-egy pályázat ötletétől a megvalósulásáig – mondta a Gyimesi Endre polgármester a városháza előtt tartott projektnyitó rendezvényen -, hiszen a most megvalósulás előtt álló program gondolata már 2007-ben papírra került. A remények szerint a belváros megújulásának ez az első üteme, a folytatás pályázati anyagát már benyújtotta a város.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a történelmi belváros újjáépülését célul kitűző program négy fő elemből áll: az egyik a piac-átalakítás, mely magában foglalja a felszín térburkolását, a tetőszerkezet kialakítását és a mélygarázs építését. A második a tehermentesítő út első ütemének a megvalósítása, mely a Balatoni út és a Stadion utcai körforgalomtól indul és az Október 6. tér – Buday Nagy Antal utca – Jákum utcai részén egy újabb nyomvonalon, a felszedett vasút nyomvonalán megy egészen a Vágóhíd utcáig.

A harmadik elem a „Csipkeházi passzázs”, melynek keretében megújul az épületbelső, és egy hangulatos belső tér kerül kialakításra, míg a negyedik – amely egyben a projekt első építési momentuma is – a Kossuth Lajos utca következő szakaszának átépítése.

– A valamivel több mint másfél milliárd forintos beruházásból 900 millió forint – a költségek 58 százaléka – állami támogatásként lehívható – ezt már a finanszírozással kapcsolatban jegyezte meg a polgármester -, a fennmaradó összeg egy részét magánberuházás, másik részét az önkormányzati önrész adja. Szinte bizonyos, hogy a projekt legkisebb volumenű eleme okozza várhatóan a legnagyobb fennakadást a városban.

A kivitelezés ezen szakasza nem véletlenül esett erre az időszakra, hiszen a nyári hónapokban gyengébb forgalommal lehet itt számolni.

A kiépítendő burkolatépítési szakasz hossza 112 méter lesz, ez – a 114 méter hosszúságú közmű gerincvezeték lefektetésén túl – magában foglalja az útburkolatot, az elválasztó sávot, a járdát, kerékpárutakat és a parkolókat.

A Kossuth utca Kisfaludy és Petőfi utcák közötti szakaszán összesen 2428 négyzetméternyi terület kap új térkőburkolatot. Elbontanak öt lámpaoszlopot, helyettük tíz egyedi öntöttvas lámpaoszlop kap itt helyet – ezekre 70 és 140 W-os lámpatesteket szerelnek fel. A térkőburkolat mellett itt is szerepet kap a zöldfelület, ebből 347 négyzetméter kerül kialakításra.

A Kossuth utcai projekt várható nettó költsége – 48 millió forintos támogatás mellett – közel 70 millió forint lesz.

A kivitelezést a Zalaegerszeg Belváros 2010 Konzorcium – a Hydrocomp Kft. és a Naste-Bau Kft. -, valamint az EH-SZER Kft. végzi, a kertépítési munkák közbeszerzése még folyamatban van.

– Előre is elnézést szeretnénk kérni a főutcán közlekedőktől, az itt lakóktól és dolgozóktól a következő két hónap elterelései és zajhatásai miatt – ezt már Dormán László, a konzorciumvezető Hydrocomp Kft. ügyvezetője hangsúlyozta. – Talán hozzáállásunkat jelzi az is, hogy bizonyos értelemben összhangba kerültek az itt zajló munkálatok, hiszen a már említett projekt mellett a szalagház tetejének szigetelése is most vette kezdetét.

Új módszerek és új megoldások is megjelennek a térkő lehelyezésnél, amelyek az előző szakasz építésének tapasztalatain alapulnak – tette hozzá. – Olyan katód-aktív bitumen emulziós homok ágyazat és fugázó anyagot terveztünk ide, amely megakadályozza a víz bejutását az út alapjához, így nagy biztonsággal elkerülhető lesz a burkolatsüllyedés.

(Zala-Lap, S. P.)

Tartalom megosztása: