keresés a weboldalon

Magyar-horvát családi pünkösd Gébárton

Zalaegerszeg címer
Hírek

Magyar-horvát családi pünkösd Gébárton

2010 május 25 - kedd
A Gébárti Kézművesek Háza tájékán harmadik alkalommal rendezett a Zala Megyei Népművészeti Egyesület családi pünkösdöt, mely az idén horvát hagyományőrzőkkel kiegészülve lett még színesebb. A (mai) határ két oldalán élők népi kultúráját bemutató szabadtéri rendezvény főként a tradicionális értékek iránt érdeklődőket célozta meg kínálatával, és remélhetőleg a tóparti helyszín jó idővel kombinálva, gyerekekre kiemelt tekintetű programokkal új híveket is szerzett az ősi gyökereknek.

Skrabut Éva, a nevezett egyesület elnöke elmondta, pályázati keret tette lehetővé, hogy a horvát Muraközi Kezek Egyesülettel és Kapronca Város Idegenforgalmi Közösségével az év során négy közös programot bonyolítsanak le. Ennek része a gébárti pünkösdi rendezvény is. Ezzel a projekttel egyben példát szeretnének mutatni egyéb szervezeteknek a tevékenységük és kapcsolataik terjesztésére, fejlesztésére.

A hétfő délelőtt kezdődő rendezvényt dr. Gyimesi Endre polgármester köszöntője nyitotta meg. Politikától független ezer éves kapcsolatokról beszélt és köszönetet mondott a ünnepet megszépítő barátságért.

A bemutatkozó kézművesmesterek között most a kuriózum miatt inkább a horvátokra terelődött a figyelem. Így a kenderkészítés minden mozzanatát bemutató nótás kedvű, szorgos asszonyokra, vagy az érdekes, pásztorok által készített eszközökre, „bio” fejfedőre. A növényi fejdíszek terén a zalaiak sem maradtak hátra.

Orot István, kinek hétköznapi tevékenysége csipkekészítő iparművész, most a kislányokat ajándékozta meg pünkösdi virágkoszorúval. Az alapanyagot az apukák és fiú testvérek gyűjtötték, a lányok pedig alig várták a belőle font szép fejfedőt.

Az ünnepet megszépítő napsugarak elől a ház kínált hűsítőt, ahol a tavasszal zsűrizett iparművészeti munkákból nyitott kiállítást Prokné Tirner Gyöngyi, a ház vezetője. Itt fazekas műhely is várta a betérő gyerekeket egy kis anyagozásra. De az aprónép egyéb kézműves foglalkozásokat is kipróbálhatott. A vér nem válik vízzé, bizonyította ezt, hogy a fiúkat lenyűgözte az íjazás és ostorcsattogtatás,  és nemre való tekintettel imádta mindenki a póni lovat és kicsinyét.

A fák árnyékában várta kóstolóval az érdeklődőket a Falusi Vendéglátók Zala Megyei Egyesülete. Nem titkolták a székely káposzta receptjét, jó alapanyagok és hagyományos fűszerek a kertből. Gyorsan fogyott is a finom leves. Kicsit tovább tartotta magát a pirított cukor kóstoló, mely a grillázs torta mellett kínálta magát.

Többek között ez utóbbi készítésével is megismerkedhetnek a Zalába utazó, főként nagyvárosi vendégek, akik az egyesület szálláslehetőségeivel élnek. A megyében 133 tagot számlálnak, és igyekeznek az egykori falusi élet szépségét visszamenteni az elöregedő és kihaló településekre.

A kulturális program délután kezdődött, ahol hagyományőrző csoportok mutatták be műsorukat.

(Zala-Lap, Bánfi Kati)

Tartalom megosztása: