keresés a weboldalon

Húszéves a Nyitott ház

Zalaegerszeg címer
Hírek

Húszéves a Nyitott ház

2010 május 24 - hétfő
Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli idén a zalaegerszegi gyógypedagógiai ellátást nyújtó intézmény, mely 2007 óta viseli a Nyitott Ház Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézet nevet. A törvényi rendelkezéseket megelőzve – szülői igények nyomán – jött létre az intézet anno, főként korai fejlesztést végző gyógypedagógiai, tanácsadói és továbbképzési központként. A nevezett névváltoztatás azt a profilbővülést is tükrözte, melynek révén ma már óvoda, általános iskola és fejlesztőiskola kap itt helyet gyógypedagógiai módszertanra alapozva.

A húszéves jubileum alkalmával ünnepséget rendeztek az intézményben május 21-én. A gyerekek és a pedagógusok rövid műsora után Nagy Kálmán, a megyei közgyűlés alelnöke mondott köszöntőt, majd Bicsákné Némethy Terézia igazgató az elmúlt évek történéseire emlékezett vissza. Szakmai programként dr. Bánfalvy Csaba, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar tanszékvezetője beszélt az integráció előnyeiről, hátrányairól.

– Úttörő kezdeményezés volt az intézet létrehozása a munkatársak elhivatottságával, szakmai tudásával, mely a sérült gyermekek családjának pedagógiai támogatását is felvállalta. Mindehhez az intézményvezetés bátorsága, profizmusa, kreativitása is kellett – hangsúlyozta Bicsákné Némethy Terézia.

Beszédében megemlítette azokat a szakmai konferenciákat, tanácskozásokat, melyeknek a hitelesség okán a zalaegerszegi intézet volt a bázisa, illetve azokat a közzétett publikációkat, melyek ma is megállják helyüket a szakirodalomban. A nehézségekről is szót ejtett, így a 2005/2006-os tanévet követő létszámleépítésekről, a normatív támogatásért való pereskedésről, vagy a jogkövető magatartást lehetetlenné tevő, a dolgozókat mélyen sértő intézkedésékről.

A szakmai munka eredményességét a megyei és városi önkormányzat, valamint az intézet mellett működő két – az autistákért és az agysérült gyerekekért – alapítvány is segítette, de civilek is támogatták az intézetet. Az autisták számára kiharcolt fejlesztési és ellátási lehetőségek, az épület bővítése, a felsőfokú képzőintézetekkel való aktív kapcsolat, a gyakorlati képzés biztosítása a főiskolásoknak mind említésre méltó ténye az intézmény húsz éves fennállásának.

– A többségi társadalom felelősséggel tartozik a fogyatékkal élőkért. Az elhárítás helyett el kell őket fogadni őket, és mindent meg kell tenni azért, hogy emberhez méltó életet élhessenek – zárta szavait az igazgató.

Az ünnepség végén a közelgő pedagógusnap alkalmából megajándékozták a jelenlegi és nyugdíjas szakdolgozókat, a többi munkatársat, valamint a három önkéntes segítőt.

(Zala-Lap)

Tartalom megosztása: