keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Természetfilm 3D-ben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Természetfilm 3D-ben

2010 május 18 - kedd
Háromdimenziós filmvetítéssel és 3D-s kiállítással várta a vizuális kultúra, a legújabb vetítési technológia és a természet iránt érdeklődőket az Egerszeg Fesztivál idején az Art Mozi.

A fesztivál alatt négy alkalommal mutatták be „A kék bolygó” című full HD-s, háromdimenziós filmet, mely egy magyar feltaláló érdeme. A nagykanizsai Gráner József nemcsak a mozigép tervezője és gyártója, hanem a film rendezője is. A technika kicsit házilagos, s a találmánynak jelenleg csak a prototípusa üzemel és járja az országot, az élmény mégis ugyanaz, mint a legköltségesebb 3D-s produkciók esetében.

„A kék bolygó” című filmet, illetve a mozi karzatán látható kiállítás képeit szintén Gráner készítette. Persze a film esetében nem hollywoodi moziról van szó. Sokkal inkább egyfajta természetfilmről, illetve álló- és mozgóképek váltakozásáról, kellemes zenei aláfestéssel. Távol-keleti tájak, épületek, állatok, városképek, és maga az űr elevenedett meg – nemcsak síkban, hanem térben is – a szemünk előtt.
A bejáratnál kiosztott szemüvegek már nem a régi, piros-kék színű papírszemüvegek korát idézték.

Egy különleges vászonra digitálisan kivetített képek peregtek, melyeket egy speciálisan kialakított, polarizált szemüveggel lehetett három dimenzióban élvezni.
A vetítés után az Art Mozi vezetője, Drávecz Szabolcs érdeklődésünkre elmondta: újabban nagyon felkapott a háromdimenziós technika, minden mozivezető szeretné, ha az ő intézményében is lennének ilyen filmek, így jött az ötlet, hogy elhívják Zalaegerszegre is a feltaláló-rendezőt.

„Mivel a legmodernebb 3D-s rendszerek nagyon drágák, ezért egy megfizethetőbb lehetőséget választottunk, ami ráadásul 100 százalékig magyar vívmány. Persze a nagy háromdimenziós mozirendszert is jó lenne kiépíteni, ám az jelenleg a kisterem esetében 40-50 millió forintot, a nagyterem esetében pedig 100 millió forintot jelentene az intézménynek. Ennyi pénz azonban nem áll rendelkezésünkre”.
Az igazgató elárulta azt is, hogy az interneten egy véletlen folytán talált rá Gráner Józsefre és találmányára.

A feltaláló polgári foglalkozását tekintve vállalkozó, méghozzá fagylaltgépeket gyárt, ám azok is saját fejlesztésű masinák. A mozizás és fotózás „csupán” a hobbija. Tíz éve foglalkozik ezzel a háromdimenziós technológiával. Kezdetben csak fotókat készített, az utóbbi néhány évben pedig a mozgóképek irányába is elmozdult. Először csak kísérleti jelleggel; családtagoknak, barátoknak bemutatva a térben látható színes felvételeket.

Mivel hazánkban szinte semmi sem kapható, ami a technika tökéletesítéséhez kellett, külföldről szerezte be a „hozzávalókat”. Közben ráeszmélt, hogy a világ más országaiban is foglalkoznak hasonló képi és technológiai kísérletekkel. A 3D-s fotósok, mozisok így az interneten folyamatosan kapcsolatban vannak egymással; képeket és ötleteket cserélnek.

„Gráner vívmányával folyamatosan járja Európát és a határon túli országrészeket, ezért nagyon nehéz volt időpontot egyeztetni vele. Ez az oka annak is, hogy csak négy előadást sikerült bemutatni a fesztiválon.” – folytatta a Drávecz Szabolcs.

Az igazgató azonban kapcsolatban marad a feltalálóval, mert szeretné, ha a jövőben is elhozná – folyamatosan fejlődő – mozirendszerét és filmjeit Zalaegerszegre.
Az Art Mozi emeletén a 3D-s kiállítás viszont még júniusig megtekinthető.

(Zala-Lap, – pánczélPetra )

Tartalom megosztása: