keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Megerősítették a testvérvárosi szerződést

Zalaegerszeg címer
Hírek

Megerősítették a testvérvárosi szerződést

2010 március 24 - szerda
Március 23-a, a lengyel-magyar barátság napja alkalmából a testvérváros, Krosno delegációját fogadta Zalaegerszeg városának vezetése. A 2007 márciusában deklarált döntés minden évben alkalmat ad arra, hogy a két nép közösen ünnepeljen ezen a jeles napon. Idén, hazánk volt a soros, a magyar-lengyel barátság napja országos rendezvényének Budapest III. kerülete, Óbuda-Békásmegyer adott otthont. A küldöttség így a fővárosból érkezett az Ady moziban tartott ünnepségre.

A találkozón egy kis műsor keretében felidézték azokat a közös történelmi eseményeket, melyek a két nép közti baráti viszonyt megalapozták és erősítették évszázadokon át napjainkig. Ezt követően Mohos-Adamska Elzbieta, Csatáron élő lengyel költőnő munkásságát méltatták, majd a költőnő három verset olvasott fel magyarul és lengyelül „A csillagok arcai” című verseskötetéből.

– Óbudán megkoszorúzták a II. világháború alatt történt katyni mészárlás áldozatai tiszteletére állított emlékhelyet, és bensőséges ünnepségen szóltak az évszázadokra visszanyúló magyar-lengyel barátságról és együttműködésről – mondta dr. Gyimesi Endre polgármester köszöntő beszédében. Ezután felidézte, hogy Zalaegerszeg és Krosno között hogyan alakult ki a kapcsolat, mely tíz évvel ezelőtt a testvérvárosi együttműködés megkötéséhez vezetett.

Mint fogalmazott, az eltelt egy évtizedben nemcsak a két önkormányzat, hanem a két város kulturális és művészeti csoportjai között is szoros barátság jött létre, mely közös rendezvényekben teljesedett ki. Időközben gazdasági téren is kialakult az együttműködés, a két város egymás vásárain mutatkozhatott be.

– A lengyel-magyar barátság napját a politika hozta létre, a hétköznapok baráti együttműködését azonban az önkormányzatok és a lakosság váltották valóra egymás jó viszonyában – hangsúlyozta köszöntőjében Piotr Przytocki, Krosno polgármestere. – A két nemzet közötti kapcsolat példaértékű, amit a közös múlt, a két népet összekötő történelem és kultúra alapozott meg, és erősít ma is, tette hozzá, majd a Katyn című film megtekintésére invitálta a jelenlévőket.

Mielőtt erre sor került volna, dr. Gyimesi Endre és Piotr Przytocki aláírta a jubileumi oklevelet, melyben megerősítették a két város közti immár tízéves testvérvárosi kapcsolatot.

(Zala-Lap, AL
Fotó: S. P.)

Tartalom megosztása: