keresés a weboldalon

Az ötödik jubileum a Csány szakközépiskolában

Zalaegerszeg címer
Hírek

Az ötödik jubileum a Csány szakközépiskolában

2010 március 21 - vasárnap
A hagyományokat követve ötödik jubileumi ünnepségét tartotta a Csány szakközépiskola. Az intézményben ugyanis, huszonöt évenként elidőznek a sikeres intézmény múltján, jelenén. A felidézni valók, a hazai vagy nemzetközi karriert befutó egykori diákok, a mindezt megalapozó elismerésre méltó pedagógusok és persze a tárgyi emlékek száma is egyre nőtt az évtizedek során. Az idén március 12-től 19-ig ünnepi hangulat várta az iskolába látogatókat.

A programsorozat az egykori kereskedelmi szaktanfolyamból kinőtt intézmény 125 éves történelmét bemutató kiállítással indult. Számos emlék gyűlt össze az iskola felhívására, a diákok, tanárok, a Göcseji Múzeum és a levéltár közreműködésével.

A városi március 15-i rendezvényen is a jubiláló intézmény irodalmi színpada kapta a felkérést, hogy műsorával méltó emlékezést biztosítson. Március 18-án diáknapot tartottak az iskolában, számos kikapcsolódási lehetőséget kínálva a tanulóknak a sporttól a kézműves foglalkozáson át, az étel és divatbemutatón keresztül az izgalmas tanár-diák szellemi vetélkedőig.

A mozi maraton közel 12 órás kínálata az idén rendhagyó módon a tanárok által javasolt filmekből állt össze. Március 19-én avatással indult a nap. Az iskola első igazgatójáról, Udvardy Ignácról neveztek el termet, a leleplezés a névadó dédunokájának, László Jánosnénak jutott tisztül.

Ezután a Hevesi Sándor Színházban rendeztek gálaműsort, egykori diákok, (köztük legidősebb az 1944-ben végzett Buza Sándor, aki Keresztury verssel állt színpadra), pedagógusok, igazgatók szóltak, szerepeltek.

A díszünnepélyt Molnár Ernő igazgató köszöntője kezdte, melyben felidézte az iskola történelmét a miniszteri engedély kiharcolásától az 1924-ben történt névadón át, napjainkig, amikor is országosan a legjobbak között elismert intézményről lehet beszélni, mely szaktárgyi kínálatával a kor kihívásaihoz folyamatosan alkalmazkodik.

De nemcsak ezen tárgyak területén sikeres az intézmény, bizonyítja ezt, hogy öt Kazinczy-díjas tanulóval is büszkélkedhetnek, nem kell szégyenkezni a sport terén sem és volt olyan évfolyam, ahol mindenki nyelvvizsga bizonyítványt szerzett, ezzel mentesült az érettségi alól. Mindezek a jubileumi évkönyvből is megtudhatók, mondta Molnár Ernő igazgató.

Ezután dr. Tóth Endre, aki 18 évig volt az iskola igazgatója, aki az alapítókra emlékezett. Majd László Jánosné tette közzé, hogy dédapja nevével fémjelzett díjat alapítanak, melyet a diákok által legjobban megbecsült tanár kaphat majd. Horváth Attila, a szomszédos Zrínyi gimnázium igazgatója köszöntötte ezután az ünneplő iskolát egy Szabolcs Péter szobrászművész által készített alkotással.

Dr. Gyimesi Endre polgármester pedig díszoklevelet és 125 ezer forintos jutalmat adott át. A programot az egykori és mai diákok műsora és állófogadás zárta. Illetve az 1958-ban végzett (a helyi ’56-os eseményekben aktívan részt vett) egyik osztály e napon tartotta találkozóját.

(Zala-Lap, b. k.)

Tartalom megosztása: