keresés a weboldalon

A lakosság türelmét kérik

Zalaegerszeg címer
Hírek

A lakosság türelmét kérik

2010 március 16 - kedd
Több frekventált zalaegerszegi utcában is közműmunkálatok kezdődnek március közepén. A Rákóczi úton az Interspartól az Arany János utcáig szennyvízberuházás veszi kezdetét, a Platán soron a Lidltől egészen a Hock János utcáig a már meglévő csapadékvíz-vezeték rekonstrukcióját végzik, míg a Egerszeghegyi út közel két kilométeres szakaszán – új beruházásként – kerül lefektetésre a csapadékvíz-elvezető csatorna.

Emellett a projekt része számos kisebb belvárosi csatornázási munkálat is. A beruházást végző Zalai Közműfejlesztő Konzorcium – a határidőre való tekintettel – az említett helyszíneken közel egyszerre kezdi meg a munkát, így a lakosság megértését és türelmét kérik az arra közlekedőktől. A Rákóczi úton zajló szennyvízberuházás az északnyugati és az északkeleti szennyvízgyűjtő hálózathoz kapcsolódó projekt II. ütemeként valósul meg. A kivitelezést a Zalai Csatornaépítő Konzorcium végzi, melynek tagjai a Szabadics Zrt. és a Hydrocomp Kft.

– A regionális szennyvízcsatorna-rendszerek kiépítésének keretében számos ág épült meg, vagy éppen újult meg Zalaegerszegen – mondta lapunknak Vida Zotmund Alpár, a konzorciumot vezető Szabadics Zrt. műszaki igazgatója. – A most felújításra kerülő szennyvízvezeték egy 550 méternyi szakaszt érint az Interspartól az Arany János utcáig, amely – az út forgalmára való tekintettel – különösen nagy odafigyelést igényel a kivitelezők részéről.

– Emlékezhetünk még rá, hogy a már megvalósult Hock János úti szennyvízberuházás nem várt bonyodalmakkal járt. Számolnak-e most ezzel?

– A laza, vízátfolyásoktól sem mentes talajszerkezet ezen a szakaszon is meghatározza a munkálatokat. A csövek elhelyezését így itt is vákuumkutas talajvízcsökkentéssel kell végeznünk. Az áprilisban kezdődő építési munkálatok az Arany János utcától indulnak, s haladunk folyamatosan az Interspar irányába. Forgalomtechnikailag lesz egy nehezebb szakasza is a mélyépítésnek, ugyanis a táv feléig az egyik forgalmi sávot igénybe kell vennünk a csövek lefektetéséhez, ezt követően tudjuk csak a munkálatokat a két sáv között végezni.

– A másik, ezzel egy időben induló projekt a Zalaegerszeg térségi csapadékcsatorna, ivóvízkutak, szennyvíztelep-építés II. üteméhez kapcsolódik. Milyen munkálatok várnak itt a szintén Önök vezette konzorciumra?

– A munkálatok volumenére utal az is, hogy az e célból létrejött Zalai Közműfejlesztő Konzorciumnak a Hydrocompon és rajtunk kívül a Sade Magyarország is a tagja. A szennyvíztelep rekonstrukciós munkálatok mellett öt kutat kellett megszüntetni az ivóvízbázis védelme miatt, és helyettük újabb ötöt fúrni és bekötni a rendszerbe.

A projekt leglátványosabb részének természetesen itt is a csatornahálózat-fejlesztés tekinthető. Két fő területen – az Egerszeghegyi út 1922 méteres szakaszán és a Platán soron, a Lidl-től a Hock János útig, mintegy 1042 méteren – végzünk csapadékcsatorna-kialakítást, ezt egészíti ki több kisebb belvárosi csatornázási munkálat a Batsányi J., Püspöki G., Pintér M., Kisfaludy, Eötvös, Kert, Könyök, Bottfy, Ady-Táncsics, Átalszegett és Várkör utcákban. Az Egerszeghegyi úton idáig nem volt megoldott a csapadékvíz-elvezetés, erre kínál megoldást a most épülő új vezeték. A Platán soron a már meglévő cseréjét, bővítését végezzük.

– Milyen határidőkkel dolgoznak a munkaterületeken?

– A jelenlegi szerződés szerint június végéig be kell fejezni a beruházást, így mindkét nagyobb helyszínen március közepén, április elején indulnak a munkálatok: az Egerszeghegyi úton egyszerre három szakaszon (az Egerszeghegyi-Landorhegyi utcák találkozásánál, a Panoráma panzió térségében és a Vándor vigadónál), a Platán soron pedig egyszerre két szakaszon, a munkaterület két végén indul meg a munka.

Frekventált és egyben forgalmas helyeken folynak ezek a munkálatok, így kérjük a lakosság megértését és türelmét az elkövetkezendő hónapokban. A munkálatok befejezéseként természetesen az útburkolat helyreállítása is megtörténik, amely elkészítése szintén a konzorcium feladata lesz. Itt kell megemlítenem, hogy a Becsali úton tavaly ősszel befejezett csapadékcsatorna-építést követően várhatóan májusban kerül sor a burkolat teljes szélességű helyreállítására.

(Zala-Lap)

Tartalom megosztása: