keresés a weboldalon

Megemlékezés

Zalaegerszeg címer
Hírek

Megemlékezés

2010 február 26 - péntek
A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek február 25-én Zalaegerszeg. A Kosztolányi úti Gulag emlékműnél csendes főhajtással gyertyát gyújtottak és virágokat helyeztek el az egybegyűltek, majd a városi hangversenyteremben tartott emlékesten dr. Gereben Ágnes történész Török Zoltán református lelkésszel beszélgetve idézte fel a múltat.

Az ünnepségen résztvevő dr. Gyimesi Endre polgármester elmondta, bár elsősorban azon zalaegerszegi fiatalokra emlékeznek, akiket 1945-ben igazságtalanul hurcoltak el a városunkból, és akik közül sokan nem tértek vissza, de jelképesen mindazokra a milliókra is, akiknek szenvedésben volt része a kommunista diktatúra miatt.

Hozzátette, ez az emléknap nem szerepel az iskolai tankönyvekben, mely nagy szégyen. A rendszerváltás óta eltelt 20 esztendő és méltó emléket kell állítani, nemcsak a holocaust, hanem a nevezett diktatúra áldozatainak is. Ma azonban még nincs egyenlő megítélés és ez az emlékezés is olyan, melyet az adott hatalom szeretne elhallgatni. Pedig, ahogy a hangversenyteremben is elhangzott, eljött az ideje a visszaemlékezésnek.

Ezt, javasolta dr. Gereben Ágnes nem a rideg számadatok felemlegetésével kell megtenni, mert az esetleg lekicsinyléshez vezet. A XX. század két gyilkosa a nácizmus és a kommunizmus tisztogatás néven zajló tömegmészárlása, melynek borzalmait néhány tanúvallomás felolvasásával is felidéztek.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: