keresés a weboldalon

Fehér virág, piros gyümölcs, fekete leves

Zalaegerszeg címer
Hírek

Fehér virág, piros gyümölcs, fekete leves

2010 február 24 - szerda
A Páterdombi Szakképző Intézet legutóbbi diákszekcióján a tanulók mindent megtudhattak, amit a kávéról érdemes. Bár a különböző fajták kóstolására nem volt mód, Somogyi Máté előadása nem nélkülözte a készítési módok ismertetését sem.

Kiderült az olaj után a világ második legkeresettebb terméke a nevezett élvezeti cikk, melyet 10 millió hektár területen termesztenek a földön. Ez egyben sok ember munkalehetőségét is biztosítja, hiszen a cserjén lévő gyümölcsök eltérő érési ideje miatt csak kézi betakarítás jöhet szóba.

A leszüretelt termés sorsáról aztán New Yorkban és Londonban döntenek a tőzsdén. A kávé története, az egyiptomi őshazából indul, ahol is a cserjéket rágcsáló kecskék túlzott éberségére lettek figyelmesek.

Az érdekességek között elhangzott, hogy a kora keresztény szerzetesek is jó hasznát vették az italnak a virrasztások alkalmával. A nagyobb mennyiségű fogyasztás az arab világhoz köthető, Európában a XVI-XVII. században terjedt el, Magyarországon a XVIII.-ban lett általános.

Az előadás hallgatói eztán meg tudják állapítani, hogy arabica vagy robusta kávét ittak-e. Az előbbi citromosabb ízhatású, az utóbbi inkább kakaós. A készítési módoknak nemcsak időbeli, de térbeli számos mikéntje akadt. A ráérősen készített török kávétól a német filteresig, az olasz espresso-tól a francia hosszúig, illetve a zamatot megőrző friss őrlésű, kávégépes modern formáig.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: