Fehér virág, piros gyümölcs, fekete leves
A leszüretelt termés sorsáról aztán New Yorkban és Londonban döntenek a tőzsdén. A kávé története, az egyiptomi őshazából indul, ahol is a cserjéket rágcsáló kecskék túlzott éberségére lettek figyelmesek.
Az érdekességek között elhangzott, hogy a kora keresztény szerzetesek is jó hasznát vették az italnak a virrasztások alkalmával. A nagyobb mennyiségű fogyasztás az arab világhoz köthető, Európában a XVI-XVII. században terjedt el, Magyarországon a XVIII.-ban lett általános.
Az előadás hallgatói eztán meg tudják állapítani, hogy arabica vagy robusta kávét ittak-e. Az előbbi citromosabb ízhatású, az utóbbi inkább kakaós. A készítési módoknak nemcsak időbeli, de térbeli számos mikéntje akadt. A ráérősen készített török kávétól a német filteresig, az olasz espresso-tól a francia hosszúig, illetve a zamatot megőrző friss őrlésű, kávégépes modern formáig.
(Zala-Lap, B. K.)
Tartalom megosztása: