keresés a weboldalon

Kezdődik a belvárosi rekonstrukció

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kezdődik a belvárosi rekonstrukció

2010 február 23 - kedd
Mint ismert, és többször beszámoltunk róla, az elmúlt év november 13-án aláírásra került a belvárosi rehabilitációs program első ütemére szóló támogatási szerződés. Az előkészítés, tervezés, az akcióterület elfogadása, a szerződések előkészítése után megkezdődhet az úgynevezett második szakasz, vagyis a program megvalósítása, amely négy projektet tartalmaz: a piacprojektet, amely tartalmazza a mélygarázs építését, a felszín térburkolását, a tetőszerkezet kialakítását.

Tartalmazza a Kossuth Lajos utca további – Kisfaludy utcától a Petőfi utcáig – átépítését, a tehermentesítő út első ütemének megvalósítását, amely a Balatoni út és a Stadion utcai körforgalomtól indul és az Október 6. tér, Buday Nagy Antal utca, Jákum utcai részen egy újabb nyomvonalon, kimegy a vasúti töltésig, egészen a Vágóhíd utcáig. A projektek között van még a „Csipkeházi passzázs”, ennek keretében az épületbelső megújításáról, hangulatos belső tér kialakításáról van szó.

Mikor és hol kezdődnek a munkálatok a belvárosban? – érdeklődtünk Doszpoth Attilától, a Zalaegerszegi Városrehabilitációs Kft. ügyvezetőjétől. – A munkálatok kivitelezőit közbeszerzési eljárás keretében választjuk ki, ez folyamatosan történik. A Kossuth utcai munkálatok a városnapi programsorozat után, május 17-én kezdődnek.

Az átépítés során az utcaszakasz stílusában a Széchenyi térhez igazodik, de technológiájában még jobb minőséget szeretnénk nyújtani. A Piac téren a munkálatok megkezdése előtt először az ideiglenes piacot kell létrehozni, (a Várkör és a Buday Nagy Antal utca közötti területre) hogy az őstermelőket, a vásározókat át lehessen telepíteni.

Szeretnénk, ha ez március végére megtörténne, ugyanakkor jelezném, hogy a húsvéti forgalom miatt a piac az ünnepek előtti napokban még az eredeti helyén lesz, csak utána kezdődik a költözés – mondja Doszpoth Attila és hozzáteszi: ezután a régészeké lesz a terület, és ha minden a terveknek megfelelően alakul, akkor nyár elején megkezdődhet a régi Piac tér rekonstrukciója.

Épül egy 72 férőhelyes mélygarázs, amelynek a bejárata a Munkácsy út felől lesz (ennek üzemeltetője a Parkoló-Gazda Kft.), a mintegy ötezer négyzetméteres tér pedig új burkolatot kap, megújul a piac tetőszerkezete és a berendezése, valamint bővül a tér funkciója is. Szeretnénk, ha novemberre befejeződne a Piac téri rekonstrukció.

Az év második felében elkezdődhetnek a tehermentesítő útszakaszon is a munkálatok. Az 1,5 milliárd forintos beruházás építési költsége 1,1 milliárd forint. Az első ütem végrehajtására 900 millió forintos támogatást kapott a város a Nyugat-dunántúli Operatív Programból. Ennek a szakasznak a várható befejezési időpontja 2011. novembere.

(Zala-Lap)

Tartalom megosztása: