keresés a weboldalon

Autók és fák akadályozzák a mentést

Zalaegerszeg címer
Hírek

Autók és fák akadályozzák a mentést

2010 február 05 - péntek
Év eleji szokásos gyakorlatát végzi Zalaegerszeg Város Hivatásos Tűzoltósága. A városban felkeresik az összes középmagas épületet, melyek esetleges tűzoltása kapcsán szükség lenne az úgynevezett magasbólmentő szer bevetésére. – A gyakorlatot azoknál az épületeknél végezzük el, melyeknek legfelső használati szintje, vagy a helyiség padlósíkja 13,65 méternél magasabban található, de legfeljebb 30 méterre van a bejárat előtti járdaszinttől, vagy a rendezett terepszinttől – mondta el érdeklődésünkre Bajsz András, tűzoltó hadnagy, a gyakorlat vezetője.

– Ilyen épületből Zalaegerszegen közel 60 található. A gyakorlatnak két fő célja van, egyrészt kiterjed a magasból mentés személyi és technikai feladataira, a létraszer, mint eszköz pontos ismeretére és kezelésére, másrészt pedig arra, hogy ezek az épületek mennyire közelíthetők meg ezzel az eszközzel. Mindkét tényező – egyfelől a tűzoltók biztos tudása, másfelől az épületek megközelíthetősége – rendkívül fontos a mentések során.

Sajnos az a tapasztalat, hogy a felállási helyeket, mint itt is – a Platán sor 25. szám alatti tízemeletesnél – elállják a parkoló autók a várakozni tilos tábla ellenére is. A szabálytalanul parkoló járművek miatt nem tudunk elég közel állni az épülethez a létraszerrel, ami egy valós tűzesetnél nagy gondot okozhat.

Ezeket az eseteket bejelentik a rendőrségen, mely 30 ezer forint közigazgatási bírságot vethet ki a szabálytalanul parkoló autók tulajdonosaira. Az önkormányzat tervezi, hogy minden ilyen felállási helyet felfestett az idén, ezzel is jelezve a parkolás tilalmát a járműforgalom elől elzárt területeken. Az épületek megközelíthetőségét a fák is gyakorta akadályozzák, a koronák, ágak metszéséről a helyhatóság intézkedik, fűzte hozzá Bajsz András.

(Zala-Lap, AL)

Tartalom megosztása: